Turbo Tort – przepis na tort, który niebiańsko smakuje i zawsze się udaje.

Przepis na Turbo Tort

Tytułem wstępu do przepisu na Turbo Tort napiszę, że jest to tort, który zawsze się udaje (jeśli trzymasz się kurczowo przepisu – o czym więcej za chwilę), który zawsze nieziemsko smakuje (masz wrażenie, że jesteś w niebie), i o który zawsze przez gości zostaje zjedzony do końca!  Turbo Tort jest łatwy i szybki w przygotowaniu, nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności cukierniczych. To tort dla tych, którzy torty uwielbiają, a także dla tych, którzy za nimi nie przepadają. Gwarantuję, że nie znajdzie się osoba, której by Turbo Tort nie smakował. Moi bliscy czekają na niego przy każdej “tortowej” okazji :) Zdarzyło mi się dwa razy w miejsce Turbo Tortu zrobić inne ciasto, niestety goście byli rozczarowani, więc już nigdy tego faux pas nie popełniłam ;) W odpowiedzi na zaproszenie na “tortową” imprezę zdarza mi się otrzymać pytanie, czy owy Turbo Tort będzie obecny ;) Tak więc… Przedstawiam przepis na Turbo Tort :)

Składniki:

  • 3 ciemne krążki biszkoptowe (biszkopt upiecz wg własnego sprawdzonego przepisu albo kup gotowe spody biszkoptowe w sklepie)
  • 250 g śmietankowego serka kanapkowego (np. Hochland)
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 750 g sera mascarpone
  • 250 ml zimnej śmietanki kremówki 36% Piątnica
  • 1 słoiczek (250 g) konfitury malinowej
  • 500 g malin (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

W garnku podgrzej maliny, a następnie dodaj do nich drugą połowę konfitury malinowej. Wystudź.

Ubij na sztywno śmietanę kremówką (ubitą śmietanę dobrze jest schować do lodówki).

Serek śmietankowy utrzyj z cukrem pudrem na gładki krem. Dalej ubijając dodaj po łyżce serka mascarpone. Delikatnie połącz masę z ubitą na sztywno śmietaną kremówką, a następnie z połową konfitury malinowej.

Na paterze ułóż pierwszy blat biszkoptu. Wyłóż ok. 1/3 część przygotowanych malin z konfiturą (posłużą jako nasączenie blatów), a następnie rozsmaruj ok. 1/3 masy mascarpone. Powtórz czynność z drugim i trzecim blatem (jeśli planujesz obłożenie tortu lurem plastycznym nie kładź ani malin, ani kremu na ostatni krążek biszkoptu i pamiętaj, by wówczas przygotować mniej kremu lub go po prostu mniej zużyć).

Przygotowany i udekorowany tort wstaw do lodówki na kilka godzin (minimum 2 godziny).

Bardzo ważne, by nie używać zamienników produktów (w przypadku cukru pudru nie ma znaczenia, jakiego producenta cukru użyjemy, bądź czy zamienimy cukier na stevię, ksylitol, czy erytrol). Niemniej raz użyłam innej śmietany i krem wyszedł dość płynny, dlatego zawsze używam śmietany 36% Piątnicy, ponieważ sama w sobie jest już gęsta. Do tej pory używałam serków kanapkowych Hochland, Twój Smak i Filadelfia – nie widzę tutaj jakiejś szczególnej różnicy w ich użyciu. To samo tyczy się serka Mascarpone.

Jeśli planujesz obłożenie Turbo Tortu lukrem cukierniczym nie potrzebujesz dokładnie takiej ilości składników, ponieważ nie będziesz obkładać tortu kremem, ani nasączać ostatniego krążka biszkoptu malinami. Potrzeba mniej więcej o 1/3 mniej składników. Zdarza mi się krem z Turbo Tortu wykorzystać później do muffinek.

Smacznego!!!

Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.

About Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Blogerka. Udziela rodzicom konsultacji w duchu Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia bez Przemocy (NVC).

1 Comment

  1. Mój absolutnie ulubiony i najpyszniejszy!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...