fbpx

Pestycydy w żywności – ładne nie znaczy zdrowe.

Rosnąca w ludziach świadomość na temat zagrożeń czyhających w żywności powoduje, że do zakupów podchodzi się coraz uważniej, zwracając uwagę na to co się je i z czego przygotowuje posiłki. Być może nieraz rodzi się myśl o chęci przydomowej uprawy owoców i warzyw. Jednak nieliczni mogą sobie na to pozwolić…

Dlaczego dzieci są najbardziej narażone na działanie pestycydów zawartych w żywności?

  1. Pestycydy oraz inne chemikalia zawarte w żywności najsilniej wpływają na mózg, gdyż ten w 60% składa się z tłuszczu, a związki chemiczne, których organizm nie wykorzystuje gromadzą się nigdzie indziej, jak właśnie w tłuszczu.
  2. Dzieci mają proporcjonalnie więcej tkanki tłuszczowej od dorosłych, w której, jak już wiecie lubią gromadzić się pestycydy.
  3. Bariera krew-mózg na styku krwiobiegu oraz komórek mózgowych u niemowląt nie jest jeszcze dobrze rozwinięta.
  4. Mózg rośnie najszybciej w ciągu 2 pierwszych lat życia – toksyny wywołują największe zniszczenie właśnie w tkankach szybko rosnących.
  5. Niedojrzała wątroba u niemowląt i dzieci nie jest w stanie przeprowadzić w pełni procesu detoksykacji organizmu.
  6. Wg najnowszych badań gwałtowny podział komórek u niemowląt i dzieci wynika przede wszystkim z rakotwórczego działania pestycydów.

Czy pestycydy zawarte w żywności są bezpieczne?

Odpowiedź jest krótka i jednoznaczna: NIE.

Ilość pestycydów zawartych w żywności powinna być wypisana na etykietach produktów oraz jest okresowa sprawdzana przez Inspektorat Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Testy bezpieczeństwa pestycydów sprawdza się na zwierzętach poprzez podawanie im różnego rodzaju pestycydów i obserwowania reakcji organizmu. W ten sposób określa się dopuszczalny poziom zawartości pestycydów w żywności w odniesieniu do ludzi. Ale przecież to co bezpieczne dla zwierząt, nie musi być bezpieczne dla ludzi! Poza tym badania te są krótkoterminowe, nie pokazują efektów długoterminowych. Poziomy dopuszczalnych toksyn są w odniesieniu do ludzi dorosłych, nie do dzieci oraz podczas testów sprawdza się działanie jednej toksyny, a nie kilku naraz, jak to jest w przypadku łączenia różnych produktów spożywczych.

Jak zrobić zdrowe zakupy?

Przede wszystkim warto wyrobić w sobie nawyk czytania etykiet produktów i w pierwszej kolejności zaprzestać kupowania zatrutej żywności.

Warto kupować produkty oznaczone symbolem ORGANIC, BIO lub EKO (ECO). Oznacza to, że przy ich produkcji zostały zachowane odpowiednie, ścisłe standardy, a niezależne organizacje bądź agencje rządowe sprawują kontrolę nad ich przestrzeganiem.

Żywność pod względem zawartości pestycydów

Kilka dobrych rad na dobry początek…

  • Kupuj sezonowe warzywa i owoce (artykuły importowane zawierają najwięcej chemikaliów).
  • Myjcie owoce i warzywa przy użyciu rozcieńczonego detergentu (¼ łyżeczki płynu na pół litra wody), octu (1 szklanka octu na 1 litr wody) lub sody spożywczej (1 czubata łyżka sosy na 1 litr wody) i dokładnie je wypłuczcie.
  • Unikajcie ryb z zanieczyszczonych akwenów oraz gatunków ryb, zawierających w sobie duże ilości rtęci (marlinów, rekinów, włóczników i odmiany tuńczyka „ahi”).
  • Unikajcie żywności zawierającej w sobie azotyny i azotany (najłatwiej spotkać je w mięsie, wędlinach i parówkach).
  • Najbezpieczniejsza jest woda butelkowana lub filtrowana, wodę z kranu warto co jakiś czas badać (np. w Wojewódzkim Inspektoracie Ochrony Środowiska)
Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Blogerka. Udziela rodzicom konsultacji w duchu Porozumienia bez Przemocy (NVC). Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

3 thoughts on “Pestycydy w żywności – ładne nie znaczy zdrowe.

  1. Straszne informacje – nawet jak będziesz hodować własną żywność to i tak skażone jest powietrze i gleba.. Masakra.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...