W Święta stół wręcz ugina się pod ciężarem pysznych dań i deserów. Na te kilka dni odchodzi się od tradycyjnego menu i stałych pór jedzenia. Co z wigilijnego stołu można zaserwować dzieciom? Czy trzeba przygotowywać osobne dania dla najmłodszych? Co zrobić, by w Święta dzieci jadły nie tylko słodyczy?

Nowe smaki po kontrolą

Które dania z wigilijnego stołu są nieodpowiednie dla małych brzuszków, a które są zdrowe i pełnowartościowe i śmiało można podać je dziecku?

Główna zasada komponowania posiłków dla dzieci mówi o tym, że już roczne dziecko może jeść praktycznie wszystko (z małymi wyjątkami). Idąc tym tropem, najważniejsze by na talerzu dziecka znalazło się danie, które nie jest bardzo tłuste i które nie zawiera dużej ilości soli, masła czy cukru. Całkowicie należy wyeliminować potrawy zawierające grzyby (których dzieci do 6 roku życia w ogóle nie powinny jeść).

Dzieci poniżej 1 roku życia powinny zasmakować w sałatce jarzynowej (lżejsza wersja zawiera zamiast majonezu jogurt naturalny), rybie po grecku (pieczonej lub na parze – nie smażonej), czy lekkim czerwonym barszczyku.

O ile niemowlęta rwą się do jedzenia, to dwu- i trzylatki z pewną rezerwą podchodzą do kosztowania nowości i najchętniej jedzą znane sobie potrawy. Dobrze jest wykorzystać świąteczny czas na poszerzenie smakowych horyzontów dziecka, jednocześnie ciągle wyrabiając w nim zdrowe nawyki żywieniowe.

Pierogów z kapustą i grzybami nie poleca się małym dzieciom, dobrym pomysłem może się więc okazać zastąpieniem tradycyjnego nadzienia kaszą, serem lub szpinakiem.

Pamiętajcie, by jadłospis przewidziany dla Waszych dzieci, uwzględniał ich wiek i był pełnowartościowy.

Świąteczne menu dla dziecka:

  • bigos,
  • ryby (najzdrowsze te pieczone lub przygotowane na parze – ze smażonych radzę zdjąć panierkę),
  • kompot z suszu,
  • barszcz czerwony,
  • kluski z makiem,
  • kutia (uwaga na składniki silnie alergizujące, jak orzechy, czy migdały),
  • zupa rybna,
  • ryba po grecku,
  • sałatki warzywne,
  • domowe wypieki.

Ważne, by świąteczne dania były przygotowane ze świeżych i wysokiej jakości składników. Należy unikać przetworzonych półproduktów i kupowania gotowych dań w sklepach (zawierających konserwanty, polepszacze i inne E – o których więcej pisałam tutaj). Zrobienie zdrowych zakupów wcale nie musi być trudne i kosztowne, jeśli wcześniej odpowiednio się do nich przygotujecie. Niezdrowe przekąski warto zastąpić domowymi ciastkami i bakaliami (ich skład należy czytać bardzo uważnie – dwutlenek siarki jest nagminnie dodawany do większości bakalii). Dzieci nie powinny pić słodzonych soków ani napojów gazowanych – kompot (np. z suszu) będzie stanowił miłą odmianę i jest dobrym zamiennikiem wody :)

Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz. 

About Agnieszka Skoczylas

Psycholog dziecięcy, diagnosta neuroatypowości, terapeuta dzieci i młodzieży, trener TUS. Na co dzień przyjmuje w PP iNSE na warszawskim Żoliborzu. Prywatnie mama 4 cudownych dziewczynek ❤️️ w patchworkowej neuroróżnorodnej rodzinie liczącej łącznie 8 osób, psa i kota.

4 Comments

  1. Bardzo ciekawe menu. Chętnie wypróbuje je w swoim domu :)

  2. Z własnego doświadczenia wiem, że Boże Narodzenie to czesto pierwszy kontakt dzieci z daniami rybnymi. Ja sam podobno byłem karmiony rybą pierwszy raz w święta i bardzo mi ona zasmakowała. Mama wybierała dla mnie rybkę gotowaną na parze, ale teraz jem wszystkie. No i jako maluch chętnie jadłem też barszczyk :)

  3. Pamiętam, że jako dziecko nie znosiłem grzybów i Tata zawsze nigdy mi nie mówił, że uszka są z grzybami bo te z kolei uwielbiałem. Byłem potem mocno zdziwiony.

  4. Niestety już po świętach, ale rady co do kupowania świeżych składników itp. na pewno się przydadzą :)

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...