E jak extra niebezpieczne! Wykaz niebezpiecznych substancji chemicznych dodawanych do żywności.

Nie wszystkie dodatki do żywności oznaczone symbolem E są niebezpieczne (np. E300 to witamina C). Część E  uważana jest za substancje nie mające wpływu na zdrowie człowieka, choć nie do końca wiadomo, ile jest w tym prawdy. Nie każda bowiem substancja jest szkodliwa od samego początku, ale może być po wejściu w reakcję z inną.  E stają się szczególnie niebezpieczne, kiedy spożywamy je długotrwale i w dużych ilościach.

Nie wymienione poniżej substancje chemiczne dodawane do żywności uznawane są za bezpieczne dla zdrowia, bądź ich wpływ jest nieznany. Substancje szczególnie niebezpieczne oznaczyłam kolorem czerwonym.

Polecam również wydrukowanie ściągawki – zamieszczone na samym dole – i powieszenia w widocznym miejscu w domu (np. na lodówce), a także zapisania jej jako zdjęcie w telefonie, żeby na zakupach mieć ją zawsze w zasięgu ręki.

 

E od 100 do 199 – BARWNIKI

  • E 100 – kurkumina – naturalny, roślinny żółty barwnik. Uważa się go za nieszkodliwy, ale spożywany w dużych ilościach może powodować nadmierne wydzielanie żółci.
  • E 101 – ryboflawina – naturalny, roślinny żółty barwnik. Zawiera witaminę B2 i jest nieszkodliwy.
  • E 102 – tartrazyna
    Występowanie: napoje w proszku, sztuczne miody, esencje owocowe, musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, galaretki, dżemy.
  • E 104 – żółcień chinolinowa
    Występowanie: napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do ciast.
  • E 110 – żółć pomarańczowa
    Występowanie: gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku, marmolady, płatki zbożowe, marmolady.
  • E 122 – azorubina
    Występowanie: aromatyzowane napoje, lody, budynie, wyroby piekarnicze i cukiernicze.
  • E 123 – amarant
    Występowanie: ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki.
  • E 124 – czerwień koszenilowa
    Występowanie: kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku.
  • E 127 – erytrozyna
    Występowanie: owoce konserwowane zawierające wiśnie, koktajle wiśniowe.
  • E 131 – błękit patentowy
    Występowanie: barwione słodycze, lody.
  • E 132 – indygotyn
    Występowanie: słodycze, herbatniki, lody, wypieki, napoje.
  • E 140 – chlorofile i chlorofiliny – zielony, naturalny barwnik, pozyskiwany m.in. ze szpinaku.
  • E 141 – kompleksy miedziowe chlorofilu i chlorofiliny – zielony, naturalny barwnik, w którym znajduje się duża ilość miedzi.
  • E 142 – zieleń
    Występowanie: słodycze, lody, kremy.
  • E 150a – E 150d karmel
    Występowanie: słodycze, alkohole, herbaty rozpuszczalne.
  • E 151 – czerń brylantowa
    Występowanie: wyroby cukiernicze, ikra rybia (farbowanie kawioru), galaretki.
  • E 160a – karotenoidy i beta-karoten – występuje np. w marchwi (stąd pomarańczowy kolor). W organizmie te związki mogą się przekształcić w witaminę A.
  • E 160b – annato, biksyna, norbiksyna – otrzymywany z nasion drzewa tropikalnego Bixa orellana L (naukowcy nie są pewni co do bezpieczeństwa stosowania tego barwnika).
  • E 160c – kapsantyna i kapsorubina – to pomarańczowo-czerwony ekstrakt z papryki.
  • E 160d – likopen – ekstrakt z pomidorów.
  • E 161b – luteina – uzyskiwana z liści roślin Tagetes Erecta (naukowcy nie są pewni co do bezpieczeństwa stosowania tego barwnika).
  • E 162 – czerwień buraczana i betanina – barwnik z czerwonych buraków.
  • E 171 – mineralny dwutlenek tytanu.
  • E 173 – aluminium
    Występowanie: stosowany tylko do powlekania cienką warstwą powierzchni zewnętrznych ozdób ciast i tortów;
  • E 174 – srebro – służy do dekoracji cukierków, czekoladek, pralinek czy likierów. Może odkładać się w tkankach, a do zatrucia wystarczy zaledwie kilka gramów. Wydziela się bardzo powoli z moczem.
  • E 175 – złoto – również służy do służy dekoracji cukierków, czekoladek, pralinek czy likierów. Odradza się jego częste stosowanie. Może prowadzić do zaburzeń w obrazie krwi.
  • E 180 – litorlubina
    Występowanie: sery.

Pozostałe symbole E do 199 to barwniki syntetyczne, których nie powinni spożywać zwłaszcza alergicy. Niektóre z nich mogą uwalniać jod i upośledzać funkcję tarczycy.

 

E od 200 do 299 – KONSERWANTY

  • E 210 – kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)
    Występowanie: soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny, sosy owocowe i warzywne, konserwy rybne, koncentraty pomidorowe.
  • E 214 – ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
    Występowanie: przetwory rybne, margaryny, żelatyna spożywcza, warzywa i owoce, pasty do zębów.
  • E 220 – dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)
    Występowanie: suszone owoce, wiórki kokosowe, przyprawy, naturalne soki owocowe, koncentraty owocowe, chrzan, przetwory ziemniaczane, wino.
  • E 230 –  bifenyl, E 231 – ortofenylofenol, E 232 – ortofenylofenolan sodu
    Występowanie: owoce cytrusowe (stosowane przeciwko rozwojowi grzybów na owocach, do impregnowania skórek, jako środek insektobójczy).
  • E 249 – azotyn III potasu,  E 249 i E 250 –  azotyn III sodu
    Występowanie: mięsa, wędliny, ryby.
  • E 251 – azotan V sodu i E 252 – azotan V potasu
    Występowanie: wędliny, mięsa, sery.

Symbole E z przedziału 200-203, 260-270 i 290-299 uważa się za nieszkodliwe.

 

E od 300 do 399 – PRZECIWUTLENIACZE

  • E 310 – galusan propyl, E 311 – galusan oktylu, E 312 – galusan dodecylu
    Występowanie: płatki ziemniaczane, guma do żucia.
  • E 320–  BHA, E 321 – BH
    Występowanie: frytki, chipsy, ciastka i ciasta wieloowocowe.
  • E 322 – lecytyna
  • Występowanie: oleje roślinne, majonezy i sosy.
  • E 335 – winiany sodu, E 336 – winiany potasu
    Występowanie: wyroby cukiernicze i piekarskie.

 

E od 400 do 499 – EMULGATORY (ŚRODKI ZAGĘSZCZAJĄCE)

  • E 400 – kwas alginowy
    Występowanie: dodawany do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek, marmolad, budyniów.
  • E 406 – agar
  • Występowanie: keczupy, sosy.
  • E 407 – karagen
    Występowanie: śmietanki pasteryzowane, dżemy, galaretki, marmolady, mleka w proszku, mleka zagęszczone;
  • E 412 – guma guar
  • Występowanie:  majonezy, zupy.
  • E 414 – guma arabska
  • Występowanie: gumy do żucia, jogurty.
  • E 420 – sorbitol
  • Występowanie: gumy do żucia, słodycze (daje efekt chłodzącej słodyczy).
  • E 440 – pektyna
  • Występowanie: jogurty i dżemy.
  • E 441 – żelatyna
  • Występowanie: galaretki, sosy.
  • E 450 – difosforany
    Występowanie: sól, przetwory mięsne, aromatyzowane napoje, sosy, owoce kandyzowane, chipsy, mleka zagęszczone, zupy i herbaty w proszku, gumy do żucia, cukier puder.
  • E461 – metyloceluloza
    Występowanie: wędliny, mięsa, ryby;

 

E od 500 do 599 SUBSTANCJE PRZECIWZBRYLAJĄCE

  • E 503 – węglan amonu – obecny w proszku do pieczenia.
  • E 575-579 – grupę glukonianów dodawane do sypkich produktów, żeby się nie zbrylały.
  • E 536 – żelocyjanek potasu – dodatek do wina usuwający jony żelaza, które psują jego smak.

 

E od 600 do 699 – WZMACNIACZE SMAKU

  • E621 – glutaminian sodu MSG
    Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy.
  • E622 – glutaminian potasu
    Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy.
  • E631 – inozydian sodu
    Występowanie: koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy, produkty o obniżonej zawartości soli.

 

E od 900 do 1299 SUBSTANCJE SŁODZĄCE

  • E 951 –  aspartam
    Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe.
  • E 954 – sacharyna
    Występowanie: napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe; jako dodatek do produktów dla dietetyków.

 

E od 1300 do 1451 MODYFIKOWANE SKROBIE

 

Ściągawka do druku

Poniżej prezentuję Wam wykaz substancji chemicznych dodawanych do żywności zebranych w formie czterech tabeli, oznaczonych trzema kolorami: zielony – substancje nieszkodliwe, żółty – substancje podejrzane oraz czerwony – substancje niebezpieczne. Zachęcam do wydrukowania :)

Tabelka

 

Podziel się swoim zdaniem zostawiając komentarz poniżej.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama trzech Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. Udziela rodzicom indywidualnych konsultacji w sytuacji pojawienia się wątpliwości opiekuńczo-wychowawczych. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

  • mmartag

    Na pewno wydrukuję i będę nosiła ze sobą na zakupy!
    Dzięki!

  • Super, że piszesz o tych konserwantach. Jak to czytam, to aż mnie przerażenie ogarnia, jaką my tablicę Mendelejewa spożywamy (albo spożywać mamy, wg producentów). Dlatego też od długiego czasu zwracam uwagę na to co jem ja i moja rodzina. Ściągnąłem sobie aplikację na telefon, gdzie jak zrobię zdjęcie to ona mi wylicza co powinienem jeść a czego unikać.

    • Myślę, że tylko świadomy konsument nie wybierający żywności przetworzonej może cokolwiek tutaj zmienić… Oby było nas coraz więcej!
      Jak nazywa się aplikacja, której używasz? :)

  • Pingback: Chemia w żywności - smaczna i trująca. - Blisko Dziecka()

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...