fbpx

Chemia w żywności – smaczna i trująca.

Czy robiąc zakupy spożywcze czytacie etykietę na opakowaniu? Zawarte w niej informacje o produkcie informują o: przydatności do spożycia, zawartości składników odżywczych, wartości energetycznej, a także o składzie produktu. Często na etykiecie widnieje wiele symboli i oznaczeń, niewiele przeciętnemu Kowalskiemu mówiących. Wszem wiadome, że np. że „E” jest niebezpieczne, ale bardzo często wiedza na tym się kończy. Obecna na rynku żywność zawiera niestety masę konserwantów, barwników, przeciwutleniaczy, czy emulgatorów. Rocznie zjadamy ich ponad 2 kilogramy !!!

Jesteś tym, co jesz!

Od jedzenia zależy samopoczucie, wygląd, odporność, a także wydajność organizmu. Bezpośredni związek z rozwojem dziecka oraz jego naturalną odpornością ma sposób odżywiania. Na skutek złego odżywiania słabnie odporność, pojawiają się alergie, choroby oraz otyłość. Dziecku od najmłodszych lat warto serwować urozmaicone, pełnowartościowe, nieprzetworzone posiłki wolne od składników chemicznych.

Cała prawda o substancjach chemicznych dodawanych do żywności

Większość substancji chemicznych dodawanych do żywności nie została przebadana pod kątem długoterminowego oddziaływania na ludzkie zdrowie. Dodatkowe substancje stosowane w żywności nie są objęte jednolitym prawem. Niektóre stosowane w Polsce są zabronione w innych krajach UE, co wynika m.in z tego, że substancje te podlegają ciągłym badaniom mającym stwierdzić ich właściwości i konsekwencje stosowania.

1. Barwniki. 

Nadają lub przywracają żywności barwę. Są to preparaty uzyskane ze środków spożywczych i innych jadalnych surowców naturalnych uzyskanych poprzez fizyczną lub chemiczną ekstrakcję.

2. Emulgatory.

Umożliwiają utworzenie lub utrzymanie jednorodnej mieszaniny dwóch lub większej liczby niemieszających się faz (np. oleju i wody) w środkach spożywczych.

3. Przeciwutleniacze.

Przedłużają okres przydatności środków spożywczych do spożycia poprzez ochronę przed zepsuciem na skutek utleniania.

4. Regulatory kwasowości.

Zmieniają, bądź kontrolują kwasowość lub zasadowość środka spożywczego.

5. Skrobie modyfikowane.

Substancje otrzymane w wyniku jednego lub większej ilości zabiegów chemicznych na skrobiach spożywczych z: kukurydzy, manioku, ziemniaków, pszenicy, ryżu. Dodane do żywności pełnią funkcję zagęstników, substancji wiążących np. w keczupach, śmietanach, puddingu czy sosach warzywno- mięsnych.

6. Stabilizatory.

Umożliwiają utrzymanie właściwości fizyczno-chemicznych środków spożywczych: stabilizują, zachowują lub wzmacniają istniejącą barwę środków spożywczych.

7. Substancje konserwujące.

Przedłużają okres przydatności środków spożywczych do spożycia poprzez ochronę przed zepsuciem spowodowanym obecnością mikroorganizmów lub chroniące przed wzrostem mikroorganizmów patogennych.

8. Substancje przeciwzbrylające.

Substancje ograniczające tendencję pojedynczych cząstek środka spożywczego do zlepiania się

9. Substancje słodzące.

Stosuje się je do nadania środkom spożywczym słodkiego smaku lub w słodzikach stołowych

10. Substancje spulchniające.

Uwalniają one gaz, tym samym zwiększając objętość ciasta.

11. Substancje zagęszczające.

Zwiększają lepkość środków spożywczych.

12. Substancje żelujące.

Nadają środkom spożywczym konsystencję poprzez tworzenie żelu.

13. Polepszacze (środki do przetwarzania mąki).

To substancje, inne niż emulgatory, dodawane do mąki lub ciasta w celu poprawy ich właściwości wypiekowych.

14. Wzmacniacze smaku.

Wzmacniają istniejący smak lub zapach środków spożywczych.

Substancje chemiczne dodawane do żywności mogą być przyczyną:

  • reakcji alergicznych,
  • reakcji astmatycznych,
  • problemów żołądkowo-jelitowych,
  • pokrzywki,
  • kataru siennego,
  • silnych skurczy mięśni,
  • nudności,
  • bólów głowy,
  • wysypki,
  • zwiększonego poziomu cholesterolu,
  • zmniejszenia przyswajalności żelaza, magnezu, czy wapnia,
  • obniżenia poziomu składników mineralnych w organizmie,
  • pogłębienia osteoporozy,
  • pogorszenia metabolizmu,
  • zaparć,
  • biegunek,
  • pogorszenia wzroku,
  • ogólnego osłabienia,
  • nadpobudliwości u dzieci
  • dekoncentracji,
  • trudności w nauce,
  • bezsenności,
  • białaczki,
  • raka płuc, piersi, pęcherza.

E szczególnie niebezpieczne dla:

  • astmatyków,
  • dzieci,
  • kobiet w ciąży,
  • chorujących na kamicę nerkową oraz
  • osób z wrażliwym układem pokarmowym.

Skład, który świeci w nocy

Popularne serki dla dzieci, reklamowane jako źródło energii, wapnia i witamin w swoim składzie oprócz wapnia oraz cukru (którego w jednym jogurcie mogą być nawet 3 łyżeczki) mają jeszcze:

  • sztuczne wsady owocowe, które mogą zawierać także cukier lub szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy,
  • aromaty i barwniki – smak i wygląd jogurtu jest najczęściej wynikiem dodania sztucznych związków chemicznych: smakowych (np. waniliny zamiast naturalnej wanilii w jogurcie waniliowym) i barwiących (imitujących kolor konkretnego owocu),
  • zagęszczacze – swoją “jedwabistą” gęstość jogurty zawdzięczają najczęściej substancjom zagęszczającym, tj. skrobi ziemniaczanej, skrobi modyfikowanej, żelatynie wieprzowej, pektynie, karagenie.

Warto zaznaczyć, że owoce w jogurcie mogą być naturalne, ale w większości przypadków producenci dodają tylko substancje wzbogacone o barwnik i aromat, imitujące konkretny owoc.

Parówki dla dzieci konserwowane są niebezpiecznym azotanem, do większości kaszek dodawany jest cukier, a słoiczki dla dzieci wytwarzane są z warzyw i owoców modyfikowanych genetycznie (więcej o tym tutaj). Mam poczucie, że można by tak bez końca!

W tym wpisie (KLIK) znajdziecie ściągę z E i mini ściągawką do wydrukowania i powieszenia np. na lodówce. Warto jest wyrobić w sobie nawyk czytania etykiet kupowanych produktów. Na początku bywa trudno, nawet żmudnie, ale z czasem dochodzi się do wprawy i u niektórych czytanie etykiet może stać się swoistego rodzaju małą obsesją ;-)

Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Blogerka. Udziela rodzicom konsultacji w duchu Porozumienia bez Przemocy (NVC). Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

4 thoughts on “Chemia w żywności – smaczna i trująca.

  1. Ważne, że smaczne
    Ludzie teraz oceniają produkty po smaku, nie po zawartości.
    Fajny wpis.

  2. Anna Kaczmarek via Facebook pisze:

    Ciekawy artykuł tylko z drugiej strony trzeba też powiedzieć że tak na prawdę nie znajdzie się w 100% zdrowej żywności…

  3. Kama pisze:

    A największa zaraza jest w sławetnych danonkach:/miałam już wielu pacjentó z pokrzywką po zjedzeniu tego”cudu”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...