Uwielbiam nasze wegetariańskie kotlety z kaszy, uwielbiają je moje 3Panny i uwielbia je mój do niedawna mięsożerny mąż – a to dosyć istotna informacja :)

Smak kaszy jaglanej w postaci wegeburgera na długo pozostaje w pamięci. Kotlety oprócz tego, że świetnie smakują, są przede wszystkim bardzo zdrowe!

Składniki na kotlety (4 porcje).

  • 150-200 g kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 1/3-1/2 brokuła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Kaszę należy dokładnie wypłukać, zaleć wodą w proporcji 1:2 i posolić do smaku. Kasza potrzebuje ok. 20 minut, by wchłonąć wodę i stać się kleistą.

Brokuła należy zalać wrzącą wodą, posolić i chwilę obgotować.

Cebulkę wymaga drobnego pokrojenia lub zblendowania.

Do lekko ciepłej kaszy dodajcie resztę składników: cebulę, jajko, brokuła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słonecznik. Wszystko razem wymieszajcie (najlepiej ręką), dodajcie tyle bułki tartej by móc formować kotlety o zwartej nierozpadającej się bryle (ja zużywam jej 1 łyżkę).

Rozpocznijcie proces smażenia kotletów – na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni kotlety należy ułożyć na ręczniku papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Burgery smakują równie dobrze na ciepło podane z sałatką (np. ze szpinaku, awokado, gruszki oraz bundzu), jak i na zimno, w burgerze, czy na chlebie w towarzystwie pomidora i mozzarelli :)

Smacznego :)

Burgery 3
Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.

About Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Blogerka. Udziela rodzicom konsultacji w duchu Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia bez Przemocy (NVC).

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...