fbpx

Wielkanoce bułeczki – brioche z serem.

Brioche to popularna francuska drożdżowa bułeczka śniadaniowa. Ciasto na brioche charakteryzuje się tym, że można zrobić je dzień wcześniej (np. wieczorem). Kilka godzin leżakowania (max 12h) w lodówce sprawia, że brioche są jeszcze smaczniejsze.

Brioche z serem

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • żółtko

Składniki na nadzienie:

  • 250 g twarogu tłustego lub śmietankowego
  • garść rodzynków lun żurawiny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Wsypcie drożdże do kubka, dodajcie odrobinę cukru, 5 łyżek wody, dokładnie wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do momentu spienienia się.

Do dużej miski przesiejcie mąkę, dodajcie cukier, sól, jajka i spienione droższe. Wszystko razem dobrze wymieszajcie – mieszadłem miksera lub drewnianą łyżką – do połączenia składników, wyrabiajcie ciasto przez ok. 10 minut. Następnie pomału zacznijcie dodawać masło. Kiedy ciasto uzyska jednolitą strukturę przykryjcie miskę ściereczką i ostawcie na 1 – 1,5h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie należy owinąć miskę folią i schować wyrośnięte ciasto do lodówki (najlepiej na całą noc – max 12h, min 2h).

Przygotowujcie nadzienie. Ser, jajko, cukier i mąkę należy zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Blachę do pieczenia należy wyłożyć pergaminem. Włączcie piekarnik na 180°C bez termoobiegu lub 160°C z termoobiegiem.

Odpowiednio schłodzone ciasto wyjmijcie z lodówki na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkujcie je na prostokąt o wysokości 0,5 cm. Na niemal całej powierzchni należy rozsmarować nadzienie serowe (zostawiając niezasmarowane 3 cm jednego dłuższego boku), posypać rodzynkami/żurawiną i zwinąć, jak roladę po dłuższym boku, zaczynając od końca z rozsmarowanym farszem). Tak zwinięte ciasto pokrojcie na 1,5 – 2 cm kawałki.  Kawałki ciasta kładźcie poziomo dla blaszce w odstępach od siebie 3 cm. Możecie zostawić je do wyrośnięcia jeszcze na 30 min. Tuż przed włożeniem do piekarnika posmarujcie bułeczki roztrzepanym żółtkiem.

Brioszki należy piec na złoty kolor przez 15-20 min. Po wyjęciu pozostawcie je do ostygnięcia, ewentualnie możecie – wedle uznania, gustu i smaku – je polukrować.

Smacznego!

Brioche z serem-4
Brioche z serem
Brioche z serem-2
Brioche z serem-3
Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Blogerka. Udziela rodzicom konsultacji w duchu Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia bez Przemocy (NVC).

You May Also Like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...