Cukier, syntetyki i aromaty – nie-zdrowe kaszki dla dzieci.

Kaszka w diecie niemowlaka stanowi jeden, dwa, czasami nawet trzy posiłki w ciągu dnia. Podaje się ją jako źródło łatwoprzyswajalnych węglowodanów oraz witamin.

Kaszki dzieli się nie tylko ze względu na producenta, smak, rodzaj zbóż, czy mleczność lub jej brak. Możemy podzielić je również na te o dobrym, niezłym i fatalnym składzie. Od końca zaczynając fatalny skład mają kaszki błyskawiczne do przygotowania z wodą (zawierające już w swoim składzie mleko modyfikowane) – zawierające cukry, syntetyczne witaminy oraz owoce w postaci aromatów. Jednymi słowy sztuczna mieszanka pełna chemicznych związków. Niezły skład mają kaszki, w których składzie nie znajduje się cukier. W dalszym ciągu jednak zawierają one syntetyczne witaminy, a przecież najlepszym sposobem dostarczania witamin i minerałów jest urozmaicenie codziennego jadłospisu. Dobre kaszki nie są wzbogacane sztucznymi witaminami – poza B1, która zgodnie z wymogami brytyjskiego prawa powinna być dodawana do żywności dla niemowląt wytwarzanej ze zbóż (Według norm Instytutu Żywności i Żywienia powinna być obecna w codziennej diecie dzieci od 1. roku życia), nie zawierają cukru, smak uzyskują dzięki zawartości liofilizowanych owoców. Dodatkowo kaszki BIO zostały wyprodukowane z organicznych składników.

Przy wyborze kaszki dla swojego dziecka czytaj dokładnie skład. Nie kupuj produktu, do którego dodane zostały cukier, sacharoza lub inna substancja słodząca.

Rodzaje kaszek dla niemowląt i dzieci

  • Kaszka (kleik) ryżowy (BG) – 4+
  • Kaszka (kleik) kukurydziana (BG) – 4+
  • Kaszka jaglana (BG)
  • Kaszka gryczana (BG)
  • Kaszka z tapioką (BG) – 4+
  • Kaszka owsiana – 6+
  • Kaszka orkiszowa – 6+

Dobre kaszki błyskawiczne

Producenci HOLLE, ORGANIX oraz TOPFER oferują kaszki błyskawiczne w różnych wersjach smakowych, na bazie różnego rodzaju zbóż, o różnych smakach, z dodatkiem mleka modyfikowanego lub bezmleczne. Kaszki nie zawierają cukru, syntetycznych witamin, minerałów aromatów.

1

Samodzielne przygotowanie kaszki w domu

Nie musicie kupować gotowej kaszki w proszku. Równie dobrze możecie ją przygotować w domu. Niezbędne do tego będą co najmniej 3 składniki: kaszka (kasza kukurydziana, jaglana, manna, gryczana lub ryż pełnoziarnisty), olej roślinny tłoczony na zimno oraz mus/przecier owocowy/świeże owoce.

Najpierw przygotujcie sobie swoją bazę, czyli kaszkę. Ziarna kaszy/ryżu dokładnie wypłuczce w zimnej wodzie, a następnie uprażcie na patelni, w celu wydobycia lepszego, pełniejszego smaku. Uważajcie, by się nie przypaliły. Następnie zmielcie je w młynku. Tak przygotowaną kaszkę musicie przed podaniem dziecku ugotować. Nie jest to tzw. kaszka błyskawiczna, jaką możecie kupić w sklepie.

Do 150-200 ml gotującej się wody dodajcie ok. 2 łyżek kaszki (metodą prób i błędów dojdziecie do konsystencji najbardziej lubianej przez wasze dziecko). Gotujcie około 10 min, następnie dodajcie do niej owoce w dowolnej postaci, olej oraz wedle uznania mleko mamy lub mleko modyfikowane, jogurt lub pozostawcie w wersji bezmlecznej.

Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Blogerka. Udziela rodzicom konsultacji w duchu Porozumienia bez Przemocy (NVC). Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

2 thoughts on “Cukier, syntetyki i aromaty – nie-zdrowe kaszki dla dzieci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...