Świąteczne brioche z serem.

Brioche to popularna francuska drożdżowa bułeczka śniadaniowa. Ciasto charakteryzuje się tym, że ciasto na nią można zrobić dzień wcześniej (np. wieczorem). Kilka godzin leżakowania (max 12h) w lodówce sprawia, że briochki są jeszcze smaczniejsze. Nasze brioche z serem smakowały wybornie tuż po upieczeniu, następnego i jeszcze następnego dnia. Jak dobre były później nie wiem, bo dłużej się u nas nie uchowały :)

 

Brioche z serem

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 150 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • żółtko

Składniki na nadzienie:

  • 250 g twarogu tłustego lub śmietankowego
  • garść rodzynków lun żurawiny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki

 

Przygotowanie:

  1. Wsyp drożdże do kubka, dodaj odrobinę cukru, 5 łyżek wody, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do momentu spienienia się.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, jajka i spienione droższe. Wszystko razem dobrze wymieszaj – mieszadłem miksera lub drewnianą łyżką – do połączenia składników, a następnie wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Następnie pomału zacznij dodawać masło. Kiedy ciasto uzyska jednolita strukturę przykryj miskę ściereczką i ostaw na 1 – 1,5h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie należy owinąć miskę folia i schować wyrośnięte ciasto do lodówki (najlepiej na całą noc – max 12h, min 2h).
  3. Przygotowujemy nadzienie. Ser, jajko, cukier i mąkę miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Przygotowujemy blachy do pieczenia – wykładamy je pergaminem. Włączamy piekarnik na 180°C bez termoobiegu lub 160°C z termoobiegiem.
  5. Odpowiednio schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki na oprószoną mąką stolnicę, Rozwałkowujemy je na prostokąt o wysokości 0,5 cm. Rozsmarowujemy na niemal całej powierzchni nadzienie serowe (zostawiamy niezasmarowane 3 cm jednego dłuższego boku), posypujemy rodzynkami/żurawiną i zwijamy, jak roladę po dłuższym boku, zaczynając od końca z rozsmarowanym farszem – pomału, stopniowo). Tak zwinięte ciasto kroimy na 1,5 – 2 cm kawałki.  Kawałki ciasta kładziemy poziomo dla blaszce w odstępach od siebie 3 cm. Możemy zostawić je do wyrośnięcia jeszcze na 30 min. Tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułeczki roztrzepanym żółtkiem.

Pieczemy brioszki na złoty kolor przez 15-20 min. Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia, ewentualnie możemy wedle uznania, gustu i smaku polukrować.

 

Smacznego!

Daj znać, jak wyszły Twoje brioche z serem 👌

Brioche z serem-4

Brioche z serem

Brioche z serem-2

Brioche z serem-3

 

Podziel się swoim zdaniem zostawiając komentarz poniżej.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. Udziela rodzicom indywidualnych konsultacji w sytuacji pojawienia się wątpliwości opiekuńczo-wychowawczych. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...