Śniadanie dzieciństwa – tradycyjny omlet na słodko.

Jakiś czas temu w jednej z tysiąca  podwórkowych rozmów rodziców o dzieciach pojawił się omlet – tradycyjny, nie-wytrawny, tylko na słodko, z cukrem pudrem lub dżemem, czyli taki który pamiętam ze swojego dzieciństwa i dokładnie taki, który co sobota robię swoim 3Pannom 😋

Poniżej przedstawiam Wam na niego przepis w wersji bezglutenowej, ale oczywiście, jeśli tylko możecie i chcecie, mieszankę bezglutenową możecie zastąpić mąką pszenną.

Od jakiegoś czasu piekę omlet w piekarniku! Jest to zabieg celowy i wielokrotnie przetestowany, a więc sprawdzony i przeze mnie polecany 😊 Mniej pracy, mniej tłuszczu, mnie stresu (że opadnie podczas przewracania) i co najważniejsze – wszyscy jedzą w tym samym czasie, co nie zawsze się udaje przy tradycyjnym smażeniu nawet na kilku patelniach 😉 Do pieczenia omletu (z podwójnej porcji) używam blaszki do tarty.

Składniki (porcja dla 1 osoby):

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mieszanki mąk bezglutenowych Schar (lub mąki pszennej)
  • 100 ml mleka (ja używam roślinnego: owsianego lub sojowego)
  • opcjonalnie 1 łyżka oleju
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Rozdzielamy żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy mąkę oraz mleko (opcjonalnie jeszcze w tym momencie dodajemy olej oraz cukier) i mieszamy, celem uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Białka ubijamy mikserem „na sztywno”, przekładamy do miski ze zrobioną wcześniej masą z żółtek, mąki oraz mleka i delikatnie mieszamy, do połączenia ze sobą wszystkich składników.

W zależności od wybranej metody – omlet smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku.

Pieczenie:

Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 160°C. Odpowiedniej wielości blaszkę (ja do upieczenia omletu z podwójnej porcji używam blaszki do tarty) smarujemy tłuszczem i wykładamy pergaminem. Masę na omlet wylewamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut (na ostatnie 5 minut pieczenia włączamy termoobieg). Omlet musi być suchy w środku (co możemy zweryfikować delikatnie wsuwając do niego wykałaczkę lub inny patyczek) i zarumieniony z wierzchu na złoty kolor.

Smażenie:

Rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła na patelni i wylewamy masę na omlet. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem. Po ok. 10 minutach przewracamy omlet na drugą stronę i ponownie smażymy ok. 10 minut. Omlet powinien mieć złoty kolor i być suchy w środku.

Gotowy omlet posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionym dżemem.

Smacznego 😋

 

Podziel się swoim zdaniem zostawiając komentarz poniżej.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. Udziela rodzicom indywidualnych konsultacji w sytuacji pojawienia się wątpliwości opiekuńczo-wychowawczych. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

One thought on “Śniadanie dzieciństwa – tradycyjny omlet na słodko.

  1. Agata napisał(a):

    Super:) nigdy nie robiłam omletu a zawsze chciałam spróbować. Przepis na słodko to jest to :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...