Ciasto jaglane, a właściwie jabłecznik jaglany.

Ciasto jaglane polecam wszystkim wielbicielom zdrowej żywności i nie tylko :) Przedstawiam prosty przepis na niestandardowe wykorzystanie kaszy w kuchni!

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej (nieugotowanej)
  • 1,5 kg jabłek
  • 1/3 szklanki miodu
  • 100 g rodzynków
  • garść żurawiny
  • cynamon
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik należy nagrzać do 180 °C.

Okrągłą blaszkę (tortownicę) o średnicy np. 25 cm wyłóżcie pergaminem, który następnie posmarujcie oliwą, olejem lub innym nadającym się do tego tłuszczem.

Jabłka należy obrać, następnie połowę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a drugą połowę na tarce o cienkich oczkach. Rodzynki przez chwilę moczcie we wrzątku, następnie je odsączcie. Wszystkie składniki włóżcie do dużej miski i dokładnie ze sobą wymieszajcie. Gotową masę należy przełożyć do formy i włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika.

Czas pieczenia wynosi ok.90 minut. Jeśli wierzch ciasta będzie za bardzo się przyrumieniał, należy go przykryć warstwą pergaminu lub folii aluminiowej.

Jabłecznik jaglany świetnie smakuje na ciepło w połączeniu z lodami.

Smacznego :)

Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Blogerka. Udziela rodzicom konsultacji w duchu Porozumienia bez Przemocy (NVC). Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

7 thoughts on “Ciasto jaglane, a właściwie jabłecznik jaglany.

  1. Dzisiaj, zainspirowana tym przepisem, postanowilam sie przekonac, czy rzeczywiscie ta surowa kasza sie upiecze… Wyszlo nam ( mi i moim dwum malym pomocnikom) niesamowicie pyszne ciasto, ktorego juz polowy na blaszcze nie ma ;) Ta kasza sie wspaniale rozpruzyla w soku z jablek, mniam mniam, naprawde pycha, dzieki za przepis!!!

  2. Agnieszka Zwierzchowska via Facebook pisze:

    To jest pyszne i turbo szybkie!!!

  3. Aleks Andra via Facebook pisze:

    Jutro go sprobuje zrobić :-) brzmi i wyglada smacznie :-) ja ostatnio robie marchewkowy placek, pasuje coś zmienić.

  4. Dagmara Grunwald via Facebook pisze:

    Rewelacja
    Dziś robie!! Dzięki za przepis

  5. A moze byc zamiast kaszy ryż? też dojedzie surowy w piekarniku?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...