fbpx

Domowa czekolada, czyli jak samemu zrobić tabliczkę czekolady?

12 kwietnia jest dla mnie dniem podwójnie ważnym. 12 kwietnia jest dniem urodzin mojej siostry oraz 12 kwietnia obchodzimy w Polsce Dzień Czekolady 😋.

Czy wiecie, że już Majowie i Aztekowie pili napoje czekoladowe, choć do Europy ziarna kakaowca trafiły dopiero w XV wieku, dzięki – jak się być może domyślacie – Krzysztofowi Kolumbowi? Uwierzycie, że nikogo one nie zachwyciły i musiało upłynąć kilkaset lat, by jakkolwiek zaczęto je wykorzystywać? W XVII wieku parzono roztarte ziarna kakaowca, a dopiero w 1828 roku w Niemczech stworzono pierwszą tabliczkę czekolady.  Dzisiaj na szczęście możemy w pełni cieszyć się walorami smakowymi i zdrowotnymi (sic!) czekolady. Substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Czekolada wywołuje odczucie sytości i pomaga otrzymać lepsze rezultaty w testach wytrzymałościowych. Spożycie czekolady wywołuje wydzielanie się endorfin, tzw. hormonów szczęścia, poprawiających nastrój i łagodzących ból. Zbyt duże ilości spożywanej czekolady mogą prowadzić niestety do otyłości, dlatego nie powinniśmy jeść jej więcej niż 50 g dziennie, czyli około połowy tabliczki. Uwaga! Czekolada jest szkodliwa dla wielu zwierząt. Konie, psy, koty i papugi nie trawią zawartego w czekoladzie alkaloidu – teobrominy – i spożycie czekolady w ich przypadku może wywołać drgawki, zawał serca, krwotok wewnętrzny, a nawet śmierć.

Skład większości czekolad dostępnych w sklepach pozostawia niestety wiele do życzenia.Ani marka, ani cena nie mają tutaj większeo znaczenia. Główni producenci czekolad do jej produkcji używają syropu glukozowo-fruktozowego oraz oleju palmowego. Oba produkty szkodzą naszemu zdrowiu i powinniśmy je wyeliminować z naszej diety. Najważniejsze, by przed zakupem przeczytać skład czekolady. Najwięcej do życzenia pozostawiają czekolady nadziewane, których najlepiej jest po prostu unikać, bo choć smaczne, są po prostu niezdrowe.

Poniżej przedstawiam Wam przepis na domową tabliczkę czekolady. Robi się ją łatwo i szybko. O jej smaku decydujecie sami, może być ze świeżymi lub liofilizowanymi owocami, z orzechami lub innymi bakaliami, bądź klasyczna – gorzka.

Domowa czekolada, czyli jak samemu zrobić tabliczkę czekolady?

Składniki:

  • 100 ml oleju kokosowego
  • 60 g prawdziwego kakao
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego / z agawy

O smaku czekolady decydujecie sami, jeśli chcecie otrzymać czekoladę gorzką na tym etapie kończycie dobór składników,  jeśli macie ochotę na smakowe wariacje, dobieracie dowolne suszone lub liofilizowane owoce, świeże owoce (najlepsze są te ze skórką i małą ilością soku, jak np. borówka, jagoda, granat, porzeczka…) lub inne bakalie, jak orzechy, migdały, czy wiórki kokosowe.

Przygotowanie:

  1. Płaską foremkę (np. do tarty) wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż na blaszce wybrane owoce lub bakalie.
  1. Przełóż do rondelka olej kokosowy, kakao oraz wybrany słód (miód lub syrop klonowy / syrop z agawy). Rozpuść składniki na małym ogniu i podgrzewaj przez około 5 minut.
  1. Płynną masę czekoladową rozlej na przygotowaną wcześniej blaszkę i całość włóż do lodówki na ok. 2 h.
  1. Gotową czekoladę wyjmij z blaszki i połam na kawałki lub podziel się z bliskimi w inny, ulubiony przez Was sposób 🙂

Smacznego!

Koniecznie daj znać, jak wyszła Twoje domowa czekolada 👌

Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Blogerka. Udziela rodzicom konsultacji w duchu Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia bez Przemocy (NVC).

You May Also Like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...