fbpx

Babeczki z rabarbarem pod bezową pierzynką.

Sezonowość rabarbaru pozwala cieszyć się jego kwaśnym smakiem niezwykle krótko. Przedstawiam prosty przepis na szybki i przepyszny deser z rabarbarem w roli głównej – babeczki z rabarbarem pod bezową pierzynką.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 120 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 4 białka
  • 100 g lub 200 g cukru (w zależności od tego, czy chcecie mieć na babeczce pierzynkę bezową, czy piankową)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Rabarbar należy umyć, obrać i pokroić w 0,5 cm kawałki.

Foremkę do babeczek wyłóżcie papilotkami. Nagrzejcie piekarnik do 150 °C.

Masło utrzyjcie z cukrem, następnie dodajcie żółtko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie ucierajcie do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Z ciasta uformujcie niewielkiej wielkości kulki (ok. 2 cm średnicy) i wyłóżcie nimi foremki, dokładnie rozprowadzając ciasto już w papilotce – na koniec posypcie je odrobiną mąki ziemniaczanej. Do każdej papilotki włóżcie rabarbar – tak by przykrył ciasto.

Ubijcie pianę z białek, na koniec dodając cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną pianę wyłóżcie na rabarbar.

Foremkę z babeczkami należy włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35 minut – do całkowitego wyschnięcia piany.

Smacznego!

Babeczki z rabarbarem 2
Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Blogerka. Udziela rodzicom konsultacji w duchu Porozumienia bez Przemocy (NVC). Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

5 thoughts on “Babeczki z rabarbarem pod bezową pierzynką.

  1. Zdecydowanie chcę je zjeść! i nie tylko ja ;) przepis na dzisiejszej liście słodkości! Dzięki! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...