Sernik jest ciastem wybrednym – nie każdy go lubi i nie z każdego przepisu wychodzi udane ciasto. Jaki powinien być idealny sernik? Wilgotny, nie za słodki, nie za mdły, nie może być kwaśny ani suchy. Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na SERNIK IDEALNY. Zachwyci każdego, nawet tych, którzy twierdzą, że sernika nie lubią.

Składniki

Spód ciasta:

  • 200 g herbatników czekoladowych (w wersji gluten-free zwykłe herbatniki zastępujemy bezglutenowymi i dajemy 25 g masła więcej)
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 500 tłustego twarogu
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 żółtko
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 100 ml śmietany 36%
  • opcjonalnie pół szklanki cukru pudru

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek

Przygotowanie

Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarujcie tłuszczem, a dno wyłóżcie papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzejcie do 180°C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnia włóżcie małe naczynie żaroodporne z wodą, która podczas pieczenia będzie nawilżała powietrze, dzięki czemu sernik będzie jeszcze bardziej wilgotny.

Ciasteczka włóżcie do woreczka foliowego i rozdrobnijcie na miazgę – możecie użyć do tego wałka do ciasta, młotka do mięsa lub blendera. Dodajcie roztopione masło, dokładnie razem wymieszajcie i powstałą masą wyłóżcie dno oraz boki tortownicy. Zapiekajcie spód sernika w piekarniku przez 10 minut, po czym wyjmijcie do ostudzenia.

Przemielcie trzykrotnie twaróg w maszynce (ewentualnie rozdrobnijcie blenderem).

Do misy miksera/robota włóżcie twaróg i mascarpone, doprowadźcie do połączenia składników. Dodajcie mąkę oraz ewentualnie cukier, mieszajcie do uzyskania jednolitej masy. Nie przerywając mieszania dodawajcie po jednym jajku, na koniec dodając żółtko.

Czekoladę należy połamać na kosteczki i rozpuścić razem ze śmietanką. Zaprawę czekoladową stopniowo, po łyżce dodawajcie do masy serowej.

Gotową, gładką masę wylejcie na upieczony wcześniej spód sernika. Włóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie 15 minut w 180°C , następnie należy zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 45 minut.

W międzyczasie przygotujcie masę śmietanową. W rondelku podgrzejcie śmietankę z cukrem – zdejmijcie garnek z płyty, gdy po brzegach zacznie masa delikatnie bulgotać. Żółtka należy delikatnie ubić i stopniowo po łyżce dodawać je śmietanki.

Upieczony częściowo sernik wyjmijcie z piekarnika. Delikatnie – po łyżce – wyłóżcie na niego masę śmietankową (możecie też najpierw wyłożyć połowę masy, włożyć do piekarnika na parę minut, do momentu ścięcia, po czym wylać drugą część) i z powrotem włóżcie ciasto do piekarnika na 60 minut w 120°C.

Po upłynięciu czasu pieczenia wyłączcie piekarnik, pozostawiając w nim sernik na kolejną godzinę (ja zostawiam na kilka godzin, nawet na całą noc)

Smacznego!

Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.

About Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Blogerka. Udziela rodzicom konsultacji w duchu Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia bez Przemocy (NVC).

4 Comments

  1. Potwierdzam – sernik rewelacyjny!

  2. Serniczek super!!! Dzięki za przepis,takiego właśnie szukałam. Nawet takie beztalencie kulinarne jak ja sobie poradzilo :-) i wyszło rewelacyjnie.

  3. Za pierwszym razem mi nie wyszło, ale za drugim razem już tak! Agnieszko – ten przepis jest mega!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...