The best of sernik, czyli przepis na najlepszy sernik na świecie!

Sernik jest ciastem wybrednym – nie każdy go lubi i nie z każdego przepisu wychodzi udane ciasto. Jaki powinien być idealny sernik? Wilgotny, nie za słodki, nie za mdły, nie może być kwaśny ani suchy. Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na SERNIK IDEALNY. Zachwyci każdego, nawet tych, którzy twierdzą, że sernika nie lubią. A więc, do dzieła!

 

Składniki

Spód ciasta:

  • 200 g herbatników czekoladowych (w wersji gluten-free zwykłe herbatniki zastępujemy bezglutenowymi i dajemy 25 g masła więcej)
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 500 tłustego twarogu
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 żółtko
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 100 ml śmietany 36%
  • opcjonalnie pół szklanki cukru pudru

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmaruj tłuszczem, a dno wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzej do 180°C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnia włóż naczynie (małe żaroodporne) z wodą (która podczas pieczenia będzie nawilżała powietrze, dzięki czemu sernik będzie jeszcze bardziej wilgotny).
  3. Ciasteczka włóż do woreczka foliowego i rozdrobnij – możesz użyć do tego wałka, młotka do mięsa lub blendera. Dodaj roztopione masło, dokładnie razem wymieszaj i powstałą masą wyłóż dno oraz boki tortownicy, dobrze ją dociskając do tortownicy. Zapiecz w piekarniku 10 minut i wyjmij do ostudzenia.
  4. Przemiel trzykrotnie twaróg w maszynce (ewentualnie rozdrobnij blenderem).
  5. Do misy miksera (robota) włóż twaróg i mascarpone, dokładnie razem wymieszaj. Dodaj mąkę oraz ewentualnie cukier i mieszaj  do uzyskania jednolitej masy. Nie przerywając mieszania dodaj po jednym jajku, na koniec daj żółtko.
  6. Czekoladę połam na kosteczki i rozpuść razem ze śmietanką. Zaprawę czekoladową stopniowo, po łyżce dodawaj do masy serowej.
  7. Gotową, gładką masę wylej na upieczony wcześniej ciasteczkowy spód. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut w 180°C , następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze 45 minut.
  8. Przygotuj masę śmietanową. W rondelku podgrzej śmietankę z cukrem – zdejmij z ognia, gdy po brzegach zacznie ona delikatnie bulgotać. Lekko ubij żółtka i dodawaj do nich stopniowo po łyżce śmietanki.
  9. Upieczony częściowo sernik wyjmij z piekarnika. Delikatnie – po łyżce – wyłóż na niego masę śmietankową (możesz też najpierw wyłożyć połowę masy, włożyć do piekarnika na parę minut do ścięcia i wylać drugą część). Z powrotem włóż ciasto do piekarnika i piecz 60 minut w 120°C.
  10. Po upłynięciu czasu pieczenia wyłącz piekarnik pozostawiając w nim jeszcze sernik na ok. godzinę.
  11. Sernik przechowuj w lodówce – najlepiej bez przykrycia.

 

Smacznego!

Daj znać, jak wyszedł Twój najlepszy sernik na świecie 👌

Najlepszy sernik na swiecie.

 

Podziel się swoim zdaniem zostawiając komentarz poniżej.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. Udziela rodzicom indywidualnych konsultacji w sytuacji pojawienia się wątpliwości opiekuńczo-wychowawczych. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

3 thoughts on “The best of sernik, czyli przepis na najlepszy sernik na świecie!

  1. Serniczek super!!! Dzięki za przepis,takiego właśnie szukałam. Nawet takie beztalencie kulinarne jak ja sobie poradzilo :-) i wyszło rewelacyjnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...