The best of sernik, czyli przepis na najlepszy sernik na świecie!

Sernik jest ciastem wybrednym – nie każdy go lubi i nie z każdego przepisu wychodzi udane ciasto. Jaki powinien być idealny sernik? Wilgotny, nie za słodki, nie za mdły, pod żadnym pozorem nie może być kwaśny, czy suchy. Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na SERNIK IDEALNY. Zachwyci każdego, nawet tych, którzy twierdzą, że sernika nie lubią (do takich osób należała do niedawna np. moja siostra). A więc, do dzieła!

 

Składniki

Spód ciasta:

  • 200 g herbatników czekoladowych (np. firmy Solidarność)
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 500 tłustego twarogu
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 żółtko
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 100 ml śmietany 36%
  • opcjonalnie pół szklanki cukru pudru

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek

Przygotowanie

Tortownicę o średnicy 25 cm wysmaruj tłuszczem, a dno wyłóż papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzej do 180°C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnia włóż naczynie (do tego się nadające) z wodą (która podczas pieczenia będzie sobie parowała).

Ciasteczka włóż do woreczka foliowego i rozgnieć wałkiem, potłucz młotkiem do mięsa, bądź rozdrobnij blenderem. Dodaj roztopione masło, dokładnie razem wymieszaj i powstałą masą wyłóż dno oraz boki tortownicy. Zapiecz w piekarniku 10 minut i wyjmij do ostudzenia.

Przemiel trzykrotnie twaróg w maszynce (ewentualnie rozdrobnij blenderem).

Do misy miksera (robota) włóż twaróg i mascarpone, dokładnie razem wymieszaj. Dodaj mąkę oraz ewentualnie cukier i mieszaj  do uzyskania jednolitej masy. Nie przerywając mieszania dodaj po jednym jajku, na koniec daj żółtko.

Czekoladę połam na kosteczki i rozpuść razem ze śmietanką. Zaprawę czekoladową stopniowo, po łyżce dodawaj do masy serowej.

Gotową, gładką masę wylej na upieczony wcześniej ciasteczkowy spód. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut w 180°C , następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze 45 minut. 

Przygotuj masę śmietanową. W rondelku podgrzej śmietankę z cukrem – zdejmij z ognia, gdy po brzegach zacznie ona delikatnie bulgotać. Lekko ubij żółtka i dodaj do nich stopniowo po łyżce śmietanki.

Upieczony częściowo sernik wyjmij z piekarnika. Delikatnie – po łyżce – wyłóż na niego masę śmietanową (możesz też najpierw wyłożyć połowę masy, włożyć do piekarnika na parę minut do ścięcia i wylać drugą część). Z powrotem włóż ciasto do piekarnika i piecz 60 minut w 120°C.

Po upłynięciu czasu wyłącz piekarnik pozostawiając w nim jeszcze sernik na jakąś godzinę.

Przechowuj sernik w lodówce – najlepiej bez przykrycia.

Najlepszy sernik na swiecie.

 

Podziel się swoim zdaniem zostawiając komentarz poniżej.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama trzech Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. Udziela rodzicom indywidualnych konsultacji w sytuacji pojawienia się wątpliwości opiekuńczo-wychowawczych. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...