Świąteczno-noworoczna babka, czyli panettone.

Jej zapach bajecznie unosi się w całym mieszkaniu i przypomina mi, jak bardzo tęsknie za Alpami, w których panettone to klasyk wśród ciast. Doskonała na każdą okazję, jak i szarą codzienność. Łatwa i szybka w przygotowaniu, tylko trochę czasochłonna. Najważniejsze jednak, że jest po prostu pyszna! :)

 

Panettone

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynków

 

Przygotowanie:

Do miski wlej 4 łyżki ciepłego mleka, pokrusz droższe i dokładnie wymieszaj. Dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki – połącz wszystkie składniki, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wysmaruj formę do babki – tradycyjną, bądź z kominem – o pojemności 2-2,5 l łyżką masła. Roztrzep w osobnej miseczce jajka. Pokrój na drobne kawałeczki czekoladę. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, cukier, rodzynki, skórkę pomarańczową i wyrośnięte drożdże – wszystko razem za pomocą miksera/ręcznie wymieszaj, następnie dodaj roztrzepane jajka oraz masło. Wyrabiaj ciasto około 5-10 minut, a następnie odstaw je – jeśli masz więcej czasu na godzinę do lodówki do wyrośnięcia na godzinę, jeśli Ci się spieszy pomiń ten etap. Po tym czasie uderz w ciasto pięścią, dodaj pokrojoną białą czekoladę i wyrabiaj ciasto kolejne 5 minut, po czym umieść je w formie na babkę odstaw do wyrośnięcia na minimum 3o minut – ciasto powinno wypełnić cała foremkę.

Nagrzej piekarnik do 180°C, wierzch wyrośniętej babki posmaruj roztopionymi 3-5 łyżkami masła, przykryj folią aluminiową i piecz przez 35 minut (bez termoobiegu). Po wyjęciu z piekarnika zostaw ciasto przykryte ściereczką aż do momentu całkowitego ostygnięcia.

Uderz mocno foremką o stół lub rzuć ją po prostu na podłogę, a następnie odwróć foremkę do góry nogami i wyjmij ciasto na talerz. Możesz polać babkę lukrem – choć odradzam, gdyż moim zdaniem psuje to jej smak.

Dajcie znać, jak Ci wyszła i…

smacznego :)

IMG_9537

Podziel się swoim zdaniem zostawiając komentarz poniżej.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama trzech Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. Udziela rodzicom indywidualnych konsultacji w sytuacji pojawienia się wątpliwości opiekuńczo-wychowawczych. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...