Świąteczno-noworoczna babka, czyli panettone.

Jej zapach bajecznie unosi się w całym mieszkaniu i przypomina mi, jak bardzo tęsknie za Alpami, w których panettone to klasyk wśród ciast. Doskonała na każdą okazję, jak i szarą codzienność. Łatwa i szybka w przygotowaniu, tylko trochę czasochłonna. Najważniejsze jednak, że jest po prostu pyszna! :)

 

Panettone

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynków

 

Przygotowanie:

Do miski wlej 4 łyżki ciepłego mleka, pokrusz droższe i dokładnie wymieszaj. Dodaj łyżeczkę cukru, łyżkę mąki – połącz wszystkie składniki, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wysmaruj formę do babki – tradycyjną, bądź z kominem – o pojemności 2-2,5 l łyżką masła. Roztrzep w osobnej miseczce jajka. Pokrój na drobne kawałeczki czekoladę. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, cukier, rodzynki, skórkę pomarańczową i wyrośnięte drożdże – wszystko razem za pomocą miksera/ręcznie wymieszaj, następnie dodaj roztrzepane jajka oraz masło. Wyrabiaj ciasto około 5-10 minut, a następnie odstaw je – jeśli masz więcej czasu na godzinę do lodówki do wyrośnięcia na godzinę, jeśli Ci się spieszy pomiń ten etap. Po tym czasie uderz w ciasto pięścią, dodaj pokrojoną białą czekoladę i wyrabiaj ciasto kolejne 5 minut, po czym umieść je w formie na babkę odstaw do wyrośnięcia na minimum 3o minut – ciasto powinno wypełnić cała foremkę.

Nagrzej piekarnik do 180°C, wierzch wyrośniętej babki posmaruj roztopionymi 3-5 łyżkami masła, przykryj folią aluminiową i piecz przez 35 minut (bez termoobiegu). Po wyjęciu z piekarnika zostaw ciasto przykryte ściereczką aż do momentu całkowitego ostygnięcia.

Uderz mocno foremką o stół lub rzuć ją po prostu na podłogę, a następnie odwróć foremkę do góry nogami i wyjmij ciasto na talerz. Możesz polać babkę lukrem – choć odradzam, gdyż moim zdaniem psuje to jej smak.

Dajcie znać, jak Ci wyszła i…

smacznego :)

IMG_9537

Podziel się swoim zdaniem zostawiając komentarz poniżej.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. Udziela rodzicom indywidualnych konsultacji w sytuacji pojawienia się wątpliwości opiekuńczo-wychowawczych. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

4 thoughts on “Świąteczno-noworoczna babka, czyli panettone.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...