Rozgrzewający napój z imbiru – cudowna moc w korzeniu.

Korzeń imbiru ma właściwości rozgrzewające – co pewnie doskonale wiecie – wzmacnia także odporność, pomaga w walce z infekcją wirusową, działa bakteriobójczo, ma działanie przeciwzapalne, super rozgrzewa. Ponadto pobudza krążenie, przyspiesza spalanie tłuszczu i pomaga w redukcji cellulitu. Witaminy i minerały zawarte w imbirze pobudzają enzymy trawienne, przez co m.in. przyspiesza metabolizm. Imbir ma właściwości moczopędne, wzmacnia i oczyszcza nerki, poprawia ukrwienie mózgu, doskonale sprawdza się w chorobie lokomocyjnej oraz przy mdłościach ciężarnych. Imbir to prawdziwy – i bardzo smaczny – cud natury!

Działanie napoju imbirowego podczas mojej drugiej ciąży przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Całodniowe mdłości, refluks i niepowściągliwe wymioty ciężarnych zniknęły, odeszły na dobre. Korzeń imbiru mam zawsze w lodówce. Czasami dodaję go do herbaty, czasami do obiadu, a w sezonie jesienno-zimowym przygotowuję na jego bazie napój rozgrzewający. Nie raz już postawił mnie on na nogi, pomógł zwalczyć przeziębienie i zapalenie gardła. Imbir pod postacią rozgrzewającego napoju pijemy już teraz całą rodziną – dziewczynki w wersji nieco mnie rozgrzewającej z jasnych względów :)

 

Rozgrzewający napój imbirowy (dla 2 osób)

Składniki:

  • 4 cm korzeń imbiru
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie cynamon, anyż, goźdzki
  • płatki migdałów

Przygotowanie:

Obierz korzeń imbiru – za pomocą łyżeczki do herbaty lub obieraka do warzyw, a następnie pokrój go na cienkie plasterki i włóż do garnka. Cytryny dobrze wyszoruj – najlepiej płynem do naczyń – i sparz wrzątkiem. Połowę cytryn pokrój w plasterki i dodaj do garnka z imbirem, z drugiej połowy wyciśnij sok i pozostaw go pod przykryciem w zaciemnionym miejscu (by zachować jak najwięcej witamin). Do garnka z imbirem i cytryną wlej pół litra wrzącej wody i pozostaw pod przykryciem na co najmniej 10 minut.

Wlej do kubków wyciśnięty wcześniej sok z cytryny, dodaj miód i uzupełnij naparem z imbiru. Opcjonalnie możesz użyć goździków, kory cynamonu, anyżu czy płatków migdałów.

1

Napar z imbiru – baza do napoju rozgrzewającego

Składniki:

  • 20 cm korzeń imbiru
  • 3-5 cytryn (w zależności od wielkości)
  • 5 łyżek cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Obierz korzeń imbiru – za pomocą łyżeczki do herbaty lub obieraka do warzyw, a następnie pokrój go na cienkie plasterki i włóż do garnka. Cytryny dobrze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Pokrój je w plasterki i dodaj do imbiru. Do garnka wsyp cukier trzcinowy, wlej 1 litr wrzącej wody, wszystko razem dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do wystygnięcia. Przecedź napar przez sito, a następnie przelej do słoika/butelki i przechowuj szczelnie zamknięty w lodówce.

Napój rozgrzewający przygotujesz używając 1/3 szklanki naparu z imbiru, sok z połowy cytryny, 1 łyżkę miodu i uzupełniając gorącą wodą. Opcjonalnie możesz użyć goździków, kory cynamonu, anyżu czy płatków migdałów.

3

2

Puree z imbiru – baza do napoju rozgrzewającego

Składniki:

  • szklanka startego imbiru
  • szklanka miodu

Przygotowanie:

Obierz korzeń imbiru – przy użyciu łyżeczki do herbaty lub obieraczki do warzyw – a następnie zetrzyj go na tarce (jak do ziemniaków). Do puree z imbiru dodaj miód i dokładnie razem wymieszaj. Przełóż do słoiczka lub plastikowego pojemnika i dobrze zamknij. Przechowuj w lodówce.

Do przygotowania rozgrzewającego napoju imbirowego użyj 2 łyżeczek gotowego puree, dodaj wyciśnięty sok z 1 cytryny i gorącą wodę. Opcjonalnie możesz dosłodzić miodem lub cukrem trzcinowym oraz dodać płatki migdałów.

4

Niech moc imbiru będzie z Wami!

Smacznego :-)

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. Udziela rodzicom indywidualnych konsultacji w sytuacji pojawienia się wątpliwości opiekuńczo-wychowawczych. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...