Pierniczki – doskonałe na święta i nie tylko…

Pierniczki stanowią nieodzowny element Bożego Narodzenia, co nie znaczy, że nie możemy nimi osładzać sobie życia w innym okresie. Pierniczki świetnie się przechowują, z każdym dniem leżakowania zyskując na smaku. Szybkie oraz proste w wykonaniu i co najważniejsze, PRZEPYSZNE!

UWAGA!

  • Pierniczki świeżo po upieczeniu są miękkie, po czym twardnieją i ponownie miękną po około tygodniu.
  • Grubsze pierniczki szybciej zmiękną.
  • Pierniczki szybciej ponownie miękną, gdy jest ich więcej w pojemniku.
  • Jeśli chcecie ciasteczka powiesić np. na choince, otwór – potrzebny na sznureczek – zróbcie przed pieczeniem.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 pełne łyżki miodu
  • ½ szklanki cukru (może być trzcinowy)
  • 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko (+1 jajko do smarowania)
  • ok. 1/3 szklanki ciepłego mleka
Dekoracja:
  • lukier (cukier puder + woda lub sok z cytryny)
  • polewa czekoladowa (czekolada mleczna, gorzka lub biała)
  • posypki cukrowe

Przygotowanie:

Przesianą mąkę należy wsypać do miski miksera lub na stolnicę (w zależności od tego, czy ciasto wyrabiacie ręcznie czy w robocie), dodajcie roztopiony w garnuszku miód i wymieszajcie. Następnie dodajcie cukier, proszek do pieczenia, przyprawę, masło oraz jedno jajko. Cały czas wyrabiając ciasto, dodawajcie po łyżce mleka, do uzyskania konsystencji ciasta, które uda się już rozwałkować – które nie jest ani zbyt kruche, ani zbyt rzadkie – ciasto należy wyrabiać przez około 10 minut.

Stolnicę obsypcie mąką i rozwałkujcie ciasto na grubość około 0,5-1 cm, przystąpcie do wykrajania foremkami pierniczków. Niewykorzystane ciasto ponownie zagniećcie i rozwałkuj (zbyt duża ilość maki użyta do podsypywania ciasta może spowodować, że kolejne porcje pierniczków będą coraz bardziej twarde).

Wykrojone ciasteczka układajcie na blaszce pokrytej papierem do pieczenia w odstępach 2 cm, przed włożeniem do piekarnika smarując roztrzepanym jajkiem.

Pierniczki należy piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (długo pieczone pierniczki mogą okazać się twarde i niestety mogą już nie zmięknąć).

Pierniczki najlepiej udekorować tuż przed podaniem.

Przechowujcie w szczelnie zamkniętym pojemniku, ciesząc się ich smakiem przez długi czas :)

Pierniczki 6
Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Blogerka. Udziela rodzicom konsultacji w duchu Porozumienia bez Przemocy (NVC). Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...