Pierniczki – doskonałe na święta i nie tylko…

Pierniczki stanowią nieodzowny element Bożego Narodzenia, co nie znaczy, że nie możemy nimi słodzić sobie życia w innym okresie. Pierniczki świetnie się przechowują i zyskują na smaku z każdym dniem swojego leżakowania. Szybkie oraz proste w wykonaniu i co najważniejsze, PYSZNE!

UWAGA!

  • Pierniczki świeżo po upieczeniu są miękkie, po czym twardnieją i ponownie miękną po około tygodniu.
  • Grubsze pierniczki szybciej zmiękną – proces ten postępuje szybciej również, gdy jest ich więcej w pojemniku.
  • Jeśli chcecie ciasteczka powiesić np. na choince, otwór pod sznureczek zróbcie przed pieczeniem.

 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 pełne łyżki miodu
  • ½ szklanki cukru (może być trzcinowy)
  • 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko (+1 jajko do smarowania)
  • ok. 1/3 szklanki ciepłego mleka
Dekoracja:
  • lukier (cukier puder + woda lub sok z cytryny)
  • polewa czekoladowa (czekolada mleczna, gorzka lub biała)
  • posypki cukrowe

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski miksera lub na stolnicę (w zależności od tego, czy ciasto wyrabia za Ciebie maszyna, czy nie), dodaj roztopiony w garnuszku miód i wymieszaj przy użyciu noża. Następnie dodaj cukier, proszek do pieczenia, przyprawę, masło oraz jedno jajko. Cały czas wyrabiając ciasto, dodawaj po łyżce mleka, do uzyskania konsystencji ciasta, które uda się już rozwałkować, a które jednocześnie nie jest zbyt kruche (uważaj również, by ciasto nie było zbyt rzadkie). Wyrabiaj przez około 10 minut.

Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5-1 cm, przystąp do wykrajania foremkami pierniczków. Niewykorzystane ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj (zbyt duża ilość maki użyta do podsypywania ciasta może spowodować, że kolejne porcje pierniczków będą coraz bardziej twarde).

Wykrojone ciasteczka układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia w odstępach 2 cm i smarować roztrzepanym jajkiem.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (długo pieczone pierniczki mogą okazać się twarde i już niestety nie zmiękną). Pozostaw do wystygnięcia.

Pierniczki najlepiej dekoruj tuż przed podaniem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku i ciesz się ich smakiem przez długi czas :)

Pierniczki 2

Pierniczki 3

Pierniczki 6

 

Podziel się swoim zdaniem zostawiając komentarz poniżej.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama trzech Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. Udziela rodzicom indywidualnych konsultacji w sytuacji pojawienia się wątpliwości opiekuńczo-wychowawczych. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...