Makaron ze szparagami – mój wiosenny sposób na zdrowy i szybki obiad.

Sezon na szparagi jest krótki, trwa zaledwie dwa miesiące i pod koniec czerwca w zasadzie dobiega końca. Jedzmy więc szparagi póki są i to jak najczęściej oraz w dużych ilościach – zdrowe i lekkostrawne :)

Przedstawiam Wam mój autorski przepis na makaron ze szparagami, czyli zdrowy i szybki obiad dla całej rodziny :)

Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe białe końce (same ułamią się w odpowiednim miejscu). Zielonych młodych szparagów nie trzeba obierać, grubsze możemy obrać tuż przy końcach. Dobrze ugotowane szparagi są miękkie i sprężyste. Przegotowane natomiast mogą stać się włókniste, bardzo miękkie i niesmaczne. Najlepiej jest szparagi przygotowywać w piekarniku na wysmarowanej oliwą blaszce, posypane solą i pieprzem zapiekać przez 11 minut w temperaturze 220 °C lub w na parze przez 2-3 minuty, ewentualnie w osolonej wodzie z odrobiną cukru – 8 minut pod przykrycie.

Składniki:

  • zielone szparagi
  • parmezan
  • śmietana 12%
  • cytryna
  • sól
  • pieprz
  • makaron (ja używam penne razowego lub kukurydzianego)
  1. Przygotowujemy szparagi: myjemy i gotujemy (5-10 min na parze), a następnie kroimy na 3 cm kawałki.
  2. Gotujemy makaron.
  3. Na patelni rozgrzewany odrobinę masła, wrzucamy szparagi, dodajemy 2-3 łyżki śmietany oraz starty parmezan (wg uznania) – solimy, pieprzymy i na koniec dodajemy sok wyciśnięty z połówki cytryny.
  4. Makaron możemy wymieszać razem z sosem w garnku, bądź sos wyłożyć na makaron już na talerzu – opcjonalnie możemy na koniec posypać danie parmezanem – i voilà :)

Makaron ze szparagami 2

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama trzech Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. Udziela rodzicom indywidualnych konsultacji w sytuacji pojawienia się wątpliwości opiekuńczo-wychowawczych. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...