Leniwe dla nie leniwych – danie całej rodziny małego zucha :)

Pierogi leniwe, przez niektórych nazywane kluskami leniwymi – nazwa nie ma tutaj większego znaczenia, bo najważniejszy jest smak! 

Podawane najczęściej na słodko z roztopionym masłem i posypane podsmażoną bułką tartą. Po prostu pycha! Dzieci je uwielbiają! Dorośli też! W końcu to smak dzieciństwa :)

Leniwe najbardziej lubię za ich smak, lekkość i prostotę robienia. Nie są czasochłonne, ale trochę sprzątania przy nich jest – jak zresztą przy każdych pierogach ;)

Pierogi leniwe to lekkostrawny obiad dla całej rodziny!!!

 

Pierogi (kluski) leniwe

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 twarogu półtłustego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • bułka tarta
  • 1/4 kostki masła
  • cukier

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie (najlepiej dzień wcześniej) – zaraz po ugotowaniu dokładnie potłucz.

Wyrób ciasto na pierogi (ręcznie, bądź przy użyciu robota). Ugotowane wcześniej ziemniaki połącz z twarogiem, jajkiem, szczyptą soli oraz mąką. Ciasto ma się bardzo lepić do rąk.

Stolnicę grubo obsyp mąką, wyjmij część ciasta i utwórz z niego wałeczek, który następnie lekko spłaszcz i pokrój z niego nie za duże kopytka, które następnie lekko obsyp mąką.

W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką soli oraz 2 łyżkami oleju. Na wrzątek wrzuć pierogi. UWAGA! Pierogi leniwe bardzo łatwo rozgotować, dlatego gotuj je tylko do momentu wypłynięcia na powierzchnię .

Polej roztopionym masełkiem, posyp odrobiną cukru trzcinowego i podsmażoną wcześniej na patelni bułką tartą z masłem – lub tylko posyp cukrem i bułką albo podaj w jeszcze innej ulubionej przez siebie formie.

Smacznego !!!

Pierogi leniwe

 

Podziel się swoim zdaniem zostawiając komentarz poniżej.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama trzech Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. Udziela rodzicom indywidualnych konsultacji w sytuacji pojawienia się wątpliwości opiekuńczo-wychowawczych. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

  • Myślę że bez soli też dałoby się je ugotować :)

  • Nigdy nie próbowałem gotować ich bez soli więc, może się da. Kluski leniwe, jak dla mnie jedno z najlepszych dań na słodko.

  • Choć trudno w to uwierzyć, poznałem to danie dopiero w wieku 30 lat! Tyle mnie w życiu ominęło!

    • Pan poznał w wieku 30 lat i będzie to coraz to powszechniejsze zjawisko. Dzięki naszej premier co to dba żeby nasze dzieci nie były grubaskami – pierogi leniwe zostały uznane za danie nie koszerne. No, chyba że posypane aspartamem.

  • Oo, U mnie też takie pierożki na obiad 😉

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...