Pierogi leniwe, przez niektórych nazywane kluskami leniwymi, podawane najczęściej na słodko z roztopionym masłem i posypane podsmażoną bułką tartą. Po prostu pycha! Dzieci je uwielbiają! Dorośli z resztą też! W końcu to smak dzieciństwa :)

Pierogi (kluski) leniwe

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 twarogu półtłustego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • bułka tarta
  • 1/4 kostki masła
  • cukier

Przygotowanie:

Obierzcie ziemniaki, następnie ugotujcie je w osolonej wodzie (najlepiej jeśli zrobicie to dzień wcześniej) – zaraz po ugotowaniu dokładnie należy je potłuc lub po ostudzeniu przemielić w maszynce.

Wyróbcie ciasto na pierogi (ręcznie, bądź przy użyciu robota). Ugotowane wcześniej ziemniaki połączcie z twarogiem, jajkiem, szczyptą soli oraz mąką. Ciasto powinno bardzo lepić do rąk.

Stolnicę należy obsypać mąką, wyłożyć na nią część ciasta. Z ciasto formujecie wałek, który delikatnie należy spłaszczyć dłonią, a następnie kroicie go na 1 cm kawałki, czyli nie za duże kluski, które koniecznie od razu należy obtoczyć w mące.

W dużym garnku zagotujcie wodę z łyżką soli oraz 2 łyżkami oleju. Do wrzącej wody należy powoli wrzucać kluseczki.

Pierogi leniwe bardzo łatwo rozgotować, dlatego gotujcie je tylko do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię .

Podawajcie polane roztopionym masłem, posypane odrobiną cukru trzcinowego, z podsmażoną wcześniej na patelni bułką tartą z masłem.

Smacznego !!!

Podziel się swoim zdaniem i zostaw komentarz.

About Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Blogerka. Udziela rodzicom konsultacji w duchu Rodzicielstwa Bliskości i Porozumienia bez Przemocy (NVC).

5 Comments

  1. Myślę że bez soli też dałoby się je ugotować :)

  2. Nigdy nie próbowałem gotować ich bez soli więc, może się da. Kluski leniwe, jak dla mnie jedno z najlepszych dań na słodko.

  3. Choć trudno w to uwierzyć, poznałem to danie dopiero w wieku 30 lat! Tyle mnie w życiu ominęło!

    1. Pan poznał w wieku 30 lat i będzie to coraz to powszechniejsze zjawisko. Dzięki naszej premier co to dba żeby nasze dzieci nie były grubaskami – pierogi leniwe zostały uznane za danie nie koszerne. No, chyba że posypane aspartamem.

  4. Oo, U mnie też takie pierożki na obiad 😉

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...