Jakich ryb unikać? Kilka słów o rtęci w rybach i certyfikacie MSC.

Ryby i skorupiaki są ważnym elementem diety człowieka. Stanowią źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, jodu, witaminy D i białka. Ryby jeść powinniśmy wszyscy, a w szczególności kobiety w ciąży i dzieci (spożywania ryb przez dzieci wpływa korzystnie na rozwój mózgu i wzroku). Brytyjscy naukowcy dowiedli, że rtęć znajdująca się w organizmach kobiet ciężarnych tylko w 7% pochodzi ze spożycia ryb (największe stężenie rtęci wykrywa się w herbatkach ziołowych i alkoholu). Ryby powinniśmy jeść 2-3 razy w tygodniu, tymczasem przeciętny Polak zjada tylko ok. 10 kg ryb rocznie.

 

Rtęć w rybach – w której ile i dlaczego?

Różne substancje toksyczne znajdujące się w wodzie mogą poprzez łańcuch pokarmowy osiągać niebezpieczne stężenie w tkankach roślin i zwierząt. Rtęć, która dostała się do środowiska naturalnego związana została w formę organiczną – metylortęć. W tej formie rtęć dostaje się do organizmu ryby bezpośrednio przez skrzela, jednakże głównym źródłem rtęci w organizmie ryby jest pokarm przez nią spożywany, toteż szczególną uwagę zwraca się na zawartość rtęci w organizmach ryb długo żyjących oraz drapieżnych, żywiących się dużą ilością mniejszych ryb, których pochodzenia nie sposób zweryfikować.

Poziom rtęci u ryb morskich zależy od gatunku, wieku, wagi ryby oraz obszaru geograficznego, w którym żyje. Tuńczyk i makrela z Morza Śródziemnego miały więcej rtęci, niż te same gatunki ryb żyjące w Atlantyku.

Tygodniowa norma poziomu rtęci w organizmie człowieka wynosi około 1,6 µg/kg.

Tabelka zawartosci rteci w rybach

Źródło: Morski Instytut Badawczy – Państwowy Instytut Badawczy

Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne oraz Polskie Forum Profilaktyki Chorób Układu Krążenia zalecają by:

  • osoby zdrowe dostarczały z dietą ok. 400-500 mg EPA i DHA dziennie
  • osoby z chorobami sercowo-naczyniowymi dostarczały  z dietą ok. 1000 mg EPA i DHA dziennie

 

Jakich ryb unikać?

Naukowcy w University of Queensland w Australii uznali mięso miecznika, rekina i tuńczyka za najbardziej skażone. Dr Jacek Bujko ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego  w Warszawie jednak uspokaja: „żeby przekroczyć tygodniową normę spożycia poziomu rtęci 70 kg człowiek musiałby zjeść w tym czasie 25 100-gramowych puszek z tuńczykiem”.

Tabelka zawartosci rteci w puszkach tunczyka

Dopuszczalny poziom rtęci w rybach i przetworach rybnych wynosi 5 µg/100g (Rozporządzenie Komisji (WE) um. 1881/2006).

 

Którą rybę wybrać na obiad?

Gdyby pytanie brzmiało, która ryba jest najzdrowsza łatwiej byłoby na nie odpowiedzieć. W kwestii wyboru ryby wypadałoby wziąć pod uwagę problem hodowli szkodzących środowisku, przełowienia oraz ryb zagrożonych wyginięciem. Hodowla ryb może powodować zanieczyszczenia środowiska przybrzeżnego a także przełowienie innych gatunków ryb przeznaczonych na paszę (sic!). Przełowienie to problem, który dotyka nas wszystkich:

  • zagraża wielu gatunkom ryb i owoców morza,
  • powoduje wzrost bezrobocia w sektorze rybołówstwa oraz
  • pozbawia nas cennego źródła białka i kwasów tłuszczowych Omega-3.

Wśród najbardziej zagrożonych gatunków ryb dominują te żyjące przy dnie. Zimna woda sprawia, że rozwijają się wolniej i później wydają na świat potomstwo. Oznacza to, że łowi się je zanim zdążą się rozmnożyć, a więc ich populacja nie może się odbudować (Źródło: WWF Polska).

Jaka ryba na obiad dla dziecka

Co możesz zrobić, by zapobiec przełowieniu? Wybieraj gatunki ryb oznaczone kolorem zielonym. Nie kupuj ryb, którym zagraża wyginięcie (kolor czerwony) i ogranicz spożycie ryb oznaczonych kolorem żółtym. W sklepach szukaj produktów rybnych oznaczonych niebieskim Certyfikatem Zrównoważonego Rybołówstwa MSC (Marine Stewardship Council).

MSC

Podsumowując, najzdrowsza ryba – nie zagrożona wyginięciem – to makrela :) Bogata w kwasy Omega-3, ze stosunkowo niską zawartością rtęci. Pstrąg hodowlany również dostarczy nam, dużo EPA i DHA. Spożywając dorsza, karpia i łososia pacyficznego również możemy nie martwić się o zdrowie i środowisko.

Zachęcam Cię do ściągnięcia i wydrukowania sobie dostępnych w artykule tabelek (jpg), tak byś miał/-a je zawsze przy sobie i świadomie wybierał/-a ryby do spożycia :)

 

Podziel się swoim zdaniem zostawiając komentarz poniżej.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. Udziela rodzicom indywidualnych konsultacji w sytuacji pojawienia się wątpliwości opiekuńczo-wychowawczych. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...