Domowe lody – kilka prostych przepisów.

Możecie mnie spytać: Po co robić lody w domu skoro można je kupić? Ja mogę Wam odpowiedzieć: Po co kupować, skoro można je zrobić samemu? Lody ze sklepu nie zawsze są świeże, a ich skład też nierzadko pozostawia wiele do życzenia (o czym więcej pisałam TUTAJ).

Zrobienie lodów w domu jest dziecinnie proste. Jednak w większości dostępnych w internecie przepisów na domowe lody czytamy: Przełóż do maszynki do robienia lodów (…), Nastaw program do mrożonych deserów(…). A kiedy nie mamy ani specjalnego blendera, ani maszynki do robienia lodów, nie wspominając o thermomixie…

To co mam i mogłoby mi się przydać do zrobienie lodów to blender, robot kuchenny Bosha i mikser. Większość z Was coś z tych maszyn na pewno posiada :) Jeśli chcemy mieć lody na patyku niezbędne będą foremki do lodów (albo kubeczek po jogurcie i patyczek lub łyżeczka do lodów), w przeciwnym wypadku wystarczy zwykły pojemnik, z którego będziemy nakładać lody gałkownicą, czy zwykłą łyżką do pucharków czy miseczek. W IKEA znajdziecie również foremki do lodów wyciskanych – też fajny patent :)

Foremki do lodow-page-001

Poniżej przedstawiam Wam kilka prostych przepisów na domowe lody, które u mnie sprawdzają się najlepiej.

Sorbety możemy zrobić z praktycznie każdych owoców – im bardziej soczysty owoc, tym lepiej, a także z niektórych warzyw. Poza tym, jakby soku było za mało, to zawsze możemy wspomóc się gotowym, wyciśniętym wcześniej sokiem.

Jako dodatek do lodów śmietankowych świetnie sprawdzają się bakalie i likiery.

Zachęcam Was do lodowych wariacji z pietruszką (lody pietruszkowe mają niebiańsko orzeźwiający smak – o ile oczywiście lubicie pietruszkę), rabarbarem, a nawet pokrzywą.

Pamiętajcie, że przed całkowitym zamrożeniem dobrze jest lody podczas procesu mrożenia przemieszać – są wtedy smaczniejsze :)

 

PRZEPISY NA DOMOWE LODY

 

Lody owocowe

prosta i szybka robota

  • owoce (truskawki, maliny, jagody)
  • mleko sojowe waniliowe
  • syrop klonowy, cukier trzcinowy, ksylitol lub to, czego używasz w domu to słodzenia
  • proporcje – do smaku
  1. Owoce myjemy i blendujemy. Dodajemy cukier oraz mleko sojowe i wszystko razem dokładnie miksujemy.
  2. Przekładamy masę do foremek lub pojemnika na lody.
  3. Wstawiamy do zamrażalnika na 3-5 godzin.

Jeśli chcecie uzyskać typowy sorbet – nie dodajecie wówczas mleka sojowego. Zamiast mleka roślinnego możecie użyć jogurtu naturalnego lub słodkiej śmietanki.

 

Lody śmietankowo-owocowe

prosta i szybka robota

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego (możecie użyć również ksylitolu lub stewii)
  • 2 pomarańcze (mogą być też cytryny)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady lub starte orzechy, czy płatki migdałów (opcjonalnie)
  1. Pomarańcze dokładnie myjemy (najlepiej sodą lub po prostu płynem do naczyń), sparzamy i  na drobnej tarce ścieramy ich skórkę. Następnie, wyciskamy z nich sok.
  2. Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki.
  3. Wyciśnięty sok z pomarańczy mieszamy z cukrem – aż się rozpuści – dodajemy skórkę z pomarańczy.
  4. Na wysokich obrotach ubijamy śmietankę stopniowo wlewając do niej sok z pomarańczy. Na końcu dodajemy czekoladę, wszystko razem dokładnie mieszkamy i przekładamy do foremek do lodów.
  5. Wstawiamy do zamrażalnika na 3-5 godzin.

 

Lody śmietankowe (z jajkami)

prosta, ale dłuższa robota

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 żółtka
  • ekstrakt waniliowy lub likier kawowy, kokosowy… (opcjonalnie)
  1. W rondelku zagotowujemy śmietankę, wsypujemy 1/4 szklanki cukru i mieszamy tak długo, aż się rozpuści. Odstawiamy z kuchenki.
  2. Z żółtek i pozostałego cukru (1/4 szkl.) robimy dobry kogel mogel.
  3. Gorącą śmietanką miksujemy z koglem moglem. Do garnka powoli dodajemy żółtka – cały czas miksując. Na małym ogniu cały czas mieszając (zamiast miksera możemy używać już łyżki) podgrzewamy masę przez 3 minuty, ale nie dopuszczamy do jej zagotowania.
  4. Zdejmujemy masę z ognia – opcjonalnie możemy teraz dodać jakiś aromat. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  5. Wkładamy masę do lodówki na 3 godzin, co jakiś czas musimy ją dokładni przemieszać.
  6. Przekładamy masę do foremek lub pojemnika na lody i wkładamy do zamrażalnika na 3-5 godzin.

 

Lody jaglane

prosta, ale dłuższa robota

  • 250 ml ugotowanej kaszy jaglanej
  • 75 g orzechów nerkowca
  • 150 ml mleka roślinnego (może być też mleko krowie lub śmietana)
  • 1/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 200 g owoców (truskawki, maliny) – mogą być też mrożone
  • 50 ml soku z buraków – opcjonalnie – dodaje lodom koloru czerwonego
  1. Gotujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu – bez soli!
  2. Orzechy miksujemy w blenderze kielichowym na wysokich obrotach (jeśli macie takiego blendera – po prostu namoczcie godzinę wcześniej orzechy w wodzie).
  3. Kaszę, owoce, orzechy, mleko, cukier i opcjonalnie sok z buraków miksujemy na gładką masę.
  4. Przekładamy masę do foremek lub pojemnika na lody i wkładamy do zamrażalnika na 3-5 godzin.

SMACZNEGO

:-)

Lody domowe 2

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama trzech Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. Udziela rodzicom indywidualnych konsultacji w sytuacji pojawienia się wątpliwości opiekuńczo-wychowawczych. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...