Domowe lody – kilka prostych przepisów.

Możecie mnie spytać: Po co robić lody w domu skoro można je kupić? Ja mogę Wam odpowiedzieć: Po co kupować, skoro można je zrobić samemu? Lody ze sklepu nie zawsze są świeże, a ich skład też nierzadko pozostawia wiele do życzenia (o czym więcej pisałam TUTAJ).

Zrobienie lodów w domu jest dziecinnie proste. Jednak w większości dostępnych w internecie przepisów na domowe lody czytamy: Przełóż do maszynki do robienia lodów (…), Nastaw program do mrożonych deserów(…). A kiedy nie mamy ani specjalnego blendera, ani maszynki do robienia lodów, nie wspominając o thermomixie…

To co mam i mogłoby mi się przydać do zrobienie lodów to blender, robot kuchenny Bosha i mikser. Większość z Was coś z tych maszyn na pewno posiada :) Jeśli chcemy mieć lody na patyku niezbędne będą foremki do lodów (albo kubeczek po jogurcie i patyczek lub łyżeczka do lodów), w przeciwnym wypadku wystarczy zwykły pojemnik, z którego będziemy nakładać lody gałkownicą, czy zwykłą łyżką do pucharków czy miseczek. W IKEA znajdziecie również foremki do lodów wyciskanych – też fajny patent :)

Foremki do lodow-page-001

Poniżej przedstawiam Wam kilka prostych przepisów na domowe lody, które u mnie sprawdzają się najlepiej.

Sorbety możemy zrobić z praktycznie każdych owoców – im bardziej soczysty owoc, tym lepiej, a także z niektórych warzyw. Poza tym, jakby soku było za mało, to zawsze możemy wspomóc się gotowym, wyciśniętym wcześniej sokiem.

Jako dodatek do lodów śmietankowych świetnie sprawdzają się bakalie i likiery.

Zachęcam Was do lodowych wariacji z pietruszką (lody pietruszkowe mają niebiańsko orzeźwiający smak – o ile oczywiście lubicie pietruszkę), rabarbarem, a nawet pokrzywą.

Pamiętajcie, że przed całkowitym zamrożeniem dobrze jest lody podczas procesu mrożenia przemieszać – są wtedy smaczniejsze :)

 

PRZEPISY NA DOMOWE LODY

 

Lody owocowe

prosta i szybka robota

  • owoce (truskawki, maliny, jagody)
  • mleko sojowe waniliowe (lub inne Wasze ulubione mleko)
  • syrop klonowy, cukier trzcinowy, ksylitol lub to, czego używasz w domu to słodzenia
  • proporcje – do smaku
  1. Owoce myjemy i blendujemy. Dodajemy cukier oraz mleko sojowe i wszystko razem dokładnie miksujemy.
  2. Przekładamy masę do foremek lub pojemnika na lody.
  3. Wstawiamy do zamrażalnika na 3-5 godzin.

Jeśli chcecie uzyskać typowy sorbet – nie dodajecie wówczas mleka sojowego. Zamiast mleka roślinnego możecie użyć jogurtu naturalnego lub słodkiej śmietanki.

 

Lody śmietankowo-owocowe

prosta i szybka robota

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego (możecie użyć również ksylitolu lub stewii)
  • 2 pomarańcze (mogą być też cytryny)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady lub starte orzechy, czy płatki migdałów (opcjonalnie)
  1. Pomarańcze dokładnie myjemy (najlepiej sodą lub po prostu płynem do naczyń), sparzamy i  na drobnej tarce ścieramy ich skórkę. Następnie, wyciskamy z nich sok.
  2. Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki.
  3. Wyciśnięty sok z pomarańczy mieszamy z cukrem – aż się rozpuści – dodajemy skórkę z pomarańczy.
  4. Na wysokich obrotach ubijamy śmietankę stopniowo wlewając do niej sok z pomarańczy. Na końcu dodajemy czekoladę, wszystko razem dokładnie mieszkamy i przekładamy do foremek do lodów.
  5. Wstawiamy do zamrażalnika na 3-5 godzin.

 

Lody śmietankowe (z jajkami)

prosta, ale dłuższa robota

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3 żółtka
  • ekstrakt waniliowy lub likier kawowy, kokosowy… (opcjonalnie)
  1. W rondelku zagotowujemy śmietankę, wsypujemy 1/4 szklanki cukru i mieszamy tak długo, aż się rozpuści. Odstawiamy z kuchenki.
  2. Z żółtek i pozostałego cukru (1/4 szkl.) robimy dobry kogel mogel.
  3. Gorącą śmietanką miksujemy z koglem moglem. Do garnka powoli dodajemy żółtka – cały czas miksując. Na małym ogniu cały czas mieszając (zamiast miksera możemy używać już łyżki) podgrzewamy masę przez 3 minuty, ale nie dopuszczamy do jej zagotowania.
  4. Zdejmujemy masę z ognia – opcjonalnie możemy teraz dodać jakiś aromat. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  5. Wkładamy masę do lodówki na 3 godzin, co jakiś czas musimy ją dokładni przemieszać.
  6. Przekładamy masę do foremek lub pojemnika na lody i wkładamy do zamrażalnika na 3-5 godzin.

 

Lody jaglane

prosta, ale dłuższa robota

  • 250 ml ugotowanej kaszy jaglanej
  • 75 g orzechów nerkowca
  • 150 ml mleka roślinnego (może być też mleko krowie lub śmietana)
  • 1/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 200 g owoców (truskawki, maliny) – mogą być też mrożone
  • 50 ml soku z buraków – opcjonalnie – dodaje lodom koloru czerwonego
  1. Gotujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu – bez soli!
  2. Orzechy miksujemy w blenderze kielichowym na wysokich obrotach (jeśli macie takiego blendera – po prostu namoczcie godzinę wcześniej orzechy w wodzie).
  3. Kaszę, owoce, orzechy, mleko, cukier i opcjonalnie sok z buraków miksujemy na gładką masę.
  4. Przekładamy masę do foremek lub pojemnika na lody i wkładamy do zamrażalnika na 3-5 godzin.

SMACZNEGO

:-)

Lody domowe 2

Podziel się swoim zdaniem zostawiając komentarz poniżej.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. Udziela rodzicom indywidualnych konsultacji w sytuacji pojawienia się wątpliwości opiekuńczo-wychowawczych. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...