Ciasto jaglane, a właściwie jabłecznik jaglany.

Zachwyciwszy się ciastem jaglanym w pobliskiej kawiarni, postanowiłam odtworzyć jego smak w domu. Poczekałam do soboty, by sobotniemu pieczeniu z Pannąg, które stało się już naszym weekendowym rytuałem, stało się zadość :) Ciasto jaglane robi się najszybciej ze wszystkich znanych mi ciast, a piecze się tak długo, że zdążyliśmy pójść na spacer i wrócić :) Polecam wszystkim wielbicielom zdrowej żywności i nie tylko :) Jest to kolejna forma niestandardowego wykorzystania kaszy w kuchni!

 

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej (nieugotowanej)
  • 1,5 kg jabłek
  • 1/3 szklanki miodu
  • 100 g rodzynków
  • garść żurawiny
  • cynamon
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180 °C. Okrągłą blaszkę (tortownicę) o średnicy np. 25 cm wykładamy pergaminem (jabłka mają tendencję do wżerania się w metalowe blaszki – dodatkowo pergamin będzie chronił piekarnik przed wylaniem się z formy na samym początku soku z jabłek) i smarujemy oliwą lub innym nadającym się do tego tłuszczem.

Jabłka obieramy, a następnie połowę ścieramy na tarce o grubych oczkach i drugą połowę na tarce o cienkich oczkach. Rodzynki przez chwilę moczymy we wrzątku, następnie odsączamy. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i dokładnie ze sobą mieszamy, po czym przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika.

Czas pieczenia wynosi 90 minut. Jeśli wierzch ciasta będzie za bardzo się przyrumieniał, o prostu przykryjcie go warstwą pergaminu lub folii aluminiowej.

Smacznego :)

zdjęcie

Ciasto jaglane 2

Smacznego!

 

Podziel się swoim zdaniem zostawiając komentarz poniżej.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. Udziela rodzicom indywidualnych konsultacji w sytuacji pojawienia się wątpliwości opiekuńczo-wychowawczych. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

7 thoughts on “Ciasto jaglane, a właściwie jabłecznik jaglany.

  1. Dzisiaj, zainspirowana tym przepisem, postanowilam sie przekonac, czy rzeczywiscie ta surowa kasza sie upiecze… Wyszlo nam ( mi i moim dwum malym pomocnikom) niesamowicie pyszne ciasto, ktorego juz polowy na blaszcze nie ma ;) Ta kasza sie wspaniale rozpruzyla w soku z jablek, mniam mniam, naprawde pycha, dzieki za przepis!!!

  2. Agnieszka Zwierzchowska via Facebook napisał(a):

    To jest pyszne i turbo szybkie!!!

  3. Aleks Andra via Facebook napisał(a):

    Jutro go sprobuje zrobić :-) brzmi i wyglada smacznie :-) ja ostatnio robie marchewkowy placek, pasuje coś zmienić.

  4. Dagmara Grunwald via Facebook napisał(a):

    Rewelacja
    Dziś robie!! Dzięki za przepis

  5. A moze byc zamiast kaszy ryż? też dojedzie surowy w piekarniku?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...