Babeczki z rabarbarem, które chcesz zjeść!

Rabarbar – warzywo podawane głównie na słodko, wykorzystywane do deserów, bardzo smaczne, jednak przez wielu nielubiane. Sezonowość rabarbaru pozwala cieszyć się jego kwaśnym smakiem niezwykle krótko. Tym razem przedstawiam Wam przepis na szybki i przepyszny deser z rabarbarem w roli głównej.

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 120 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 4 białka
  • 100 g lub 200 g cukru (w zależności od tego, czy chcemy mieć na babeczce bezę, czy pianę)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Rabarbar umyj, obierz i pokrój w 0,5 cm kawałki.

Foremkę do babeczek wyłóż papilotkami. Nastaw piekarnik na 150 °C.

Masło utrzyj z cukrem, następnie dodaj żółtko oraz mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie razem ucieraj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Z ciasta uformuj niewielkiej wielkości kulki (ok. 2 cm średnicy) i wyłóż nimi foremki, dokładnie rozprowadzając ciasto już w papilotce – na koniec posyp je odrobiną mąki ziemniaczanej. Do każdej papilotki włóż rabarbar – tak by przykrył ciasto.

Ubij pianę z białek, na koniec dodaj cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną pianę wyłóż na rabarbar. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35 minut – aż piana całkowicie wyschnie.

Pozostaw do wystygnięcia, a następnie delektuj się smakiem babeczek z rabarbarm :)

Smacznego!Babeczki z rabarbarem

Babeczki z rabarbarem 2

Babeczki z rabarbarem 3

 

Podziel się swoim zdaniem zostawiając komentarz poniżej.

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama trzech Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. Udziela rodzicom indywidualnych konsultacji w sytuacji pojawienia się wątpliwości opiekuńczo-wychowawczych. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...