Ala’Antkowe BLW – 150 zdrowych i prostych przepisów dla dziecka i całej rodziny.

Ala’Antkowe BLW – długo oczekiwana książka kucharska autorek najlepszego kulinarnego bloga 2014 roku. Mama małej Ali – Joanna Anger i mama małego Antka – Anna Piszczek, prezentują 150 zdrowych i prostych przepisów dla dziecka i całej rodziny. Znajdziecie w niej propozycje mnóstwo pomysłów na prosty obiad, przekąskę, deser, zupkę czy koktajl.

Przepisy zostały podzielone na 7 kategorii:

Chcę tego spróbować! – dania łatwe do jedzenia małą rączką – np. kulki jęczmienne czy kostki zbożowe.

Wstajemy! – propozycje śniadaniowe.

Chodźmy na spacer –  wszystko, co łatwo spożyć w biegu, jak np. biszkopciki warzywne czy krakersy ziołowe.

Pora na obiad – różnorodne dania obiadowe.

Czy jest coś słodkiego? – przepisy na zdrowe słodkości.

Mamo, Tato, święto! – „okazyjne” przepisy.

Zbiór przepisów podstawowych –  mleko osiane czy bulion warzywny.

Podział przepisów jest genialny, jednak jakby ktoś chciał posiłkować się tradycyjnym indeksem, to znajdzie go tradycyjnie – na samym końcu.

Każdy przepis, poza składnikami i instrukcją gotowania zawiera informację dotyczącą diet eliminacyjnych. Nie jest natomiast podany czas potrzebny na wykonanie danego posiłku. Szkoda. Może w kolejnej edycji go znajdziemy…

Najmocniejszym aspektem książki jest, bez wątpienia, różnorodność wykorzystywanych produktów, np. amarantusa, który został w polskiej kuchni zapomniany). Dodatkowo cieszy fakt, że wszystkie przepisy wykluczają użycie soli i cukru.  Autorki udowadniają, że danie może być bez nich smaczne i wyraziste. W tym kontekście dziwi jednak fakt, że składnikiem niektórych przepisów jet proszek do pieczenia. Co prawda podstawowy składnik proszku do pieczenia, czyli wodorowęglan sodu, jest związkiem chemicznym o neutralnym wpływie na nasze zdrowie. Jednak dodawanie do niego fosforany, stanowią niebezpieczeństwo, gdyż ich nadmiar zaburza równowagę waponiowo-fosforanową organizmu.  Dobrze jest albo całkowicie zrezygnować z proszku do pieczenia, albo zastąpić go sodą, jednak pamiętając o dodaniu do ciasta czegoś kwaśnego np.  śmietany.

Alaantkowe BLW jest ciekawą propozycją zarówno dla rodziców zaczynających przygodę z gotowaniem dla swojej latorośli – książka świetnie wprowadza do metody BLW – jak i dla weteranów, którzy z pewnością znajdą tu coś nowego, co nieco odświeży i urozmaici ich kuchnię.

POLECAM!!!

mamania

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama 3Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. Udziela rodzicom indywidualnych konsultacji w sytuacji pojawienia się wątpliwości opiekuńczo-wychowawczych. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...