Ala’Antkowe BLW – 150 zdrowych i prostych przepisów dla dziecka i całej rodziny.

Ala’Antkowe BLW – długo oczekiwana książka kucharska autorek najlepszego kulinarnego bloga 2014 roku. Mama małej Ali – Joanna Anger i mama małego Antka – Anna Piszczek, prezentują 150 zdrowych i prostych przepisów dla dziecka i całej rodziny. Znajdziecie w niej propozycje mnóstwo pomysłów na prosty obiad, przekąskę, deser, zupkę czy koktajl.

Przepisy zostały podzielone na 7 kategorii:

Chcę tego spróbować! – dania łatwe do jedzenia małą rączką – np. kulki jęczmienne czy kostki zbożowe.

Wstajemy! – propozycje śniadaniowe.

Chodźmy na spacer –  wszystko, co łatwo spożyć w biegu, jak np. biszkopciki warzywne czy krakersy ziołowe.

Pora na obiad – różnorodne dania obiadowe.

Czy jest coś słodkiego? – przepisy na zdrowe słodkości.

Mamo, Tato, święto! – „okazyjne” przepisy.

Zbiór przepisów podstawowych –  mleko osiane czy bulion warzywny.

Podział przepisów jest genialny, jednak jakby ktoś chciał posiłkować się tradycyjnym indeksem, to znajdzie go tradycyjnie – na samym końcu.

Każdy przepis, poza składnikami i instrukcją gotowania zawiera informację dotyczącą diet eliminacyjnych. Nie jest natomiast podany czas potrzebny na wykonanie danego posiłku. Szkoda. Może w kolejnej edycji go znajdziemy…

Najmocniejszym aspektem książki jest, bez wątpienia, różnorodność wykorzystywanych produktów, np. amarantusa, który został w polskiej kuchni zapomniany). Dodatkowo cieszy fakt, że wszystkie przepisy wykluczają użycie soli i cukru.  Autorki udowadniają, że danie może być bez nich smaczne i wyraziste. W tym kontekście dziwi jednak fakt, że składnikiem niektórych przepisów jet proszek do pieczenia. Co prawda podstawowy składnik proszku do pieczenia, czyli wodorowęglan sodu, jest związkiem chemicznym o neutralnym wpływie na nasze zdrowie. Jednak dodawanie do niego fosforany, stanowią niebezpieczeństwo, gdyż ich nadmiar zaburza równowagę waponiowo-fosforanową organizmu.  Dobrze jest albo całkowicie zrezygnować z proszku do pieczenia, albo zastąpić go sodą, jednak pamiętając o dodaniu do ciasta czegoś kwaśnego np.  śmietany.

Alaantkowe BLW jest ciekawą propozycją zarówno dla rodziców zaczynających przygodę z gotowaniem dla swojej latorośli – książka świetnie wprowadza do metody BLW – jak i dla weteranów, którzy z pewnością znajdą tu coś nowego, co nieco odświeży i urozmaici ich kuchnię.

POLECAM!!!

mamania

Agnieszka Skoczylas

Agnieszka Skoczylas - psycholog dziecięcy i mama trzech Panien. Propagatorka rodzicielstwa bliskości, chustonoszenia, karmienia piersią i zdrowego stylu życia. Instruktorka masażu Shantala. Doula. Prowadzi poradnię opiekuńczo-wychowawczą. Udziela rodzicom indywidualnych konsultacji w sytuacji pojawienia się wątpliwości opiekuńczo-wychowawczych. W ciągłym biegu i niedospaniu z głową pełną pomysłów.

You May Also Like

Na tej stronie są ciasteczka!
Więcej...